Indice Blitz octombrie 2020: Scăderi de preturi în mai toate cartierele

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

În luna octombrie, piața imobiliară a dat semne de ieșire din zona de stagnare a prețurilor, cu anumite scăderi marcante, pe fondul unui volum de cereri stabil, dat de evoluția sezonieră.

Per total, cererile de tranzacționare au marcat o scădere cumulată 19% față de luna anterioară, mai accentuată pe segmentul chiriilor decât al vânzărilor de apartamente. Anul trecut în aceeași perioadă, scăderea lunii octombrie față de septembrie era de 24%, ceea ce reprezintă în acest an un plus de cereri de aproape 5%, lucru care este un semn că piața este într-o perspectivă stabilă.

Dinamica cererilor a fost dată în principal de segmentul apartamentelor de vânzare, care a avut în octombrie o creștere a cererii de 34% față de anul trecut, și aproape la același nivel cu luna septembrie, pe fondul unor prețuri mai scăzute în unele cartiere. În sens contrar, chiriile au marcat o scădere a cererii de aproape 50% față de nivelul lunii septembrie.

Piața este astfel robustă în această perioadă, ținând cont de evoluțiile sezoniere și de factorii externi – evoluția pandemiei și scrutinul electoral pentru alegerile parlamentare.

Scădere generalizată la prețurile apartamentelor de vânzare

Prețurile la apartamentele de vânzare au înregistrat o scădere generalizată în aproape toate cartierele, indicele prețurilor pe Cluj situându-se la nivelul de 1,538 euro pe mp, în scădere cu 2,1 puncte procentuale față de luna precedentă. 

Specialiștii Blitz sunt de părere că octombrie a fost o lună în care proprietarii au arătat deschidere și flexibilitate, dorindu-și să încheie tranzacțiile înainte de finalul anului, prin scăderi de prețuri mai ales pentru proprietățile care au fost oferite la vânzare în urmă cu mai mult timp. Importanța colaborării cu un agent este astfel crescută în această perioadă, pentru a afla din timp de astfel de oportunități de scăderi de prețuri pentru proprietăți care au stat mai multă vreme în piață.

Astfel, în cartierul Mănăștur, unul dintre cele mai bine dezvoltate cartiere ale Clujului din punct de vedere al infrastructurii și transportului, indicele Blitz la apartamentele de vânzare a scăzut cu 6,11 puncte procentuale, atingând valoarea de 1,381 euro/mp. 

În cartierul Zorilor, unde predomină blocurile de apartamente, prețurile au scăzut de asemenea, cu peste 6 puncte procentuale, ajungând la nivelul de 1,545 euro pe mp. 

O scădere importantă a prețurilor a avut loc și în cartierul Mărăști, una din cele mai populate zone de business clujene, cu cele mai multe clădiri de birouri office. Aici, prețurile au scăzut cu 3,9% și au atins valoarea de 1,556 Euro/mp. 

O creștere modestă de 2,45% s-a înregistrat în cartierul Plopilor, care se află în apropierea parcului Central Cluj-Napoca. Indicele Blitz în acest cartier a înregistrat, în luna octombrie, valori de 2,006 Euro/mp, acesta fiind, de altfel, și cel mai scump cartier din Cluj. 

 

Zona Centrală 

Zona de Centru, în care predomină construcțiile vechi și istorice, a înregistrat o fluctuație minoră din punct de vedere al evoluției prețurilor. Prețul mediu la apartamentele de vânzare a variat cu o singură unitate, de la valoarea de 1,974 euro la 1,975 euro pe mp. Oferte actualizate la apartamente de vânzare în zona centrală găsești aici

Florești 

Cartierul Florești, comuna limitrofă a Clujului, unde poți găsi blocuri noi, ansambluri de case și vile, a înregistrat o ușoară creștere de prețuri cu 0,97%, până la 928 Euro pe mp. 

Cartierul Florești rămâne în continuare zona cu cele mai mici prețuri la apartamentele de vânzare din zona Cluj, beneficiind de oferte avantajoase. 

Fluctuații minore de prețuri la chirii 

Ca imagine de ansamblu, mijlocul toamnei vine cu o ușoară creștere de prețuri  la apartamentele de închiriat, indicele Blitz variind cu 1,94%, ajungând astfel la valoarea de 367 de euro. 

Cea mai importantă creștere a fost remarcată în cartierul Mărăști, unde indicele Blitz la apartamentele de închiriat a crescut cu 9,33%, atingând pragul de 363 euro. O altă creștere semnificativă a fost înregistrată în cartierul Bună Ziua, cu 4,67% până la o valoare de 425 euro. 

Aceste creșteri au fost contrabalansate, pe de altă parte, de scăderi de prețuri la chirii în alte cartiere. Cea mai importantă scădere s-a înregistrat în cartierul Iris, un cartier  considerat tradițional cu prețuri peste medie. Scăderea a fost cu 10,28 puncte procentuale și a ajuns la valoarea de 279 de euro. 

Alte scăderi notabile s-au produs în  zona Centrală cu 3,18%, până la valoarea de 426 euro, și cartierul Florești cu 3,01%, ajungând la valoarea de 225 euro pentru chiria medie pe o lună la un apartament.

Vezi graficul de mai jos pentru mai multe informații agregate. 

Scăderi mai puțin spectaculoase s-au înregistrat în cartierul Mănăștur cu 2,18%, până la valoarea de 313 euro, în Zorilor cu 1,31%, ajungând la un prag de 376 euro, și Florești, cu o scădere medie de 2,32%, până la valoarea de 253 euro. 

Chiriile din zona centrală a orașului au marcat de asemenea scăderi, chiria medie lunară pentru apartamente ajungând la 426 euro, înregistrându-se astfel o diminuare a prețului cu 3,18%.

Vezi prețurile la cele mai importante cartiere din Cluj sub formă de tabel 

Închirieri apartamente Septembrie Octombrie
Cluj $360.00 $367.00
Buna Ziua $406.00 $425.00
Central $440.00 $426.00
Floresti $232.00 $225.00
Grigorescu $358.00 $369.00
Iris $311.00 $279.00
Manastur $320.00 $313.00
Marasti $332.00 $363.00
Plopilor $409.00 $420.00
Zorilor $381.00 $376.00

Menționăm că puteți beneficia de scăderi substanțiale, accesând ofertele Blitz de apartamente de închiriat cu reduceri atractive, care pot ajunge până la 40% din oferta inițială. 

Recomandarea agenților imobiliari Blitz pentru cei în căutare de apartamente de închiriat este să țină permanent legătura cu agenția, pentru a fi la curent din vreme cu oportunitățile momentului.

* Indicele Blitz reprezintă un instrument statistic ce oferă informații cu privire la media prețurilor publice pentru apartamentele de vânzare din Cluj și din vecinătăți, exprimată în euro/mp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *