Mai puţin de 8.000 de locuinţe, recepţionate în primul trimestru!

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

În primele trei luni ale anului au fost date în folosinţă 7.985 locuinţe, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Acest nivel abia atinge trei sferturi din ceea ce s-a făcut în trimestrul unu al anului trecut. În această contabilizare au fost considerate drept locuinţe terminate acelea noi la care s-au finalizat toate lucrările prevăzute în documentaţia tehnică şi care au fost recepţionate de beneficiari.
La acest număr se adaugă mii de locuinţe aflate în stadii avansate de construcţie, dar pentru care dezvoltatorul nu are destui doritori şi nici interes sau bani pentru a le duce la bun sfârşit. Acestea sunt ţinute într-un stadiu mai mult sau mai puţin avansat de construire, dar întabularea se amână, chiar şi în condiţiile în care există posibilităţi financiare. De cealaltă parte sunt ansamblurile rezidenţiale care au atras un număr considerabil de promitenţi cumpărători. În astfel de cazuri şi în special în acelea în care ultima tranşă nu a fost plătită, interesul dezvoltatorului este să finalizeze lucrarea.

Dintre locuinÅ£ele terminate în trimestrul unu al anului curent, în regiunea de dezvoltare de nord-est au fost făcute 1340, în zona BucureÅŸti – Ilfov 1.089, în timp ce în Vest doar 616. Scăderile au marcat, fără excepÅ£ie, toate regiunile ţării. Mai precis, în Nord-Vest numărul a scăzut cu 870 locuinÅ£e, în BucureÅŸti – Ilfov cu 566 locuinÅ£e, în Nord – Est cu 509 locuinÅ£e, în Sud – Est cu 377 locuinÅ£e, în Sud – Muntenia cu 118 locuinÅ£e, în Vest cu 93 locuinÅ£e, în Centru cu 46 locuinÅ£e în ÅŸi Sud – Vest Oltenia cu 31 locuinÅ£e.
Ca provenienţă a fondurilor de construcţie, cea mai pronunţată scădere s-a înregistrat pentru mediul privat, pentru că s-au construit cu 2454 locuinţe mai puţin în această perioadă, în timp ce scăderea pentru locuinţele finanţate din fonduri publice (de la buget sau municipalităţi locale) a fost de 156 de unităţi. Doar pentru Bucureşti se vorbeşte de peste 9.000 de apartamente scoase la vânzare. Şi asta doar pentru proiectele medii şi mari. La acestea se adaugă multe proiecte de 70-100 de apartamente, care stau, de asemenea, nevândute. Motivaţia unor noi dezvoltări e pusă astfel sub semnul întrebării.
Sursa: Saptamana Financiara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *