Locuințele ANL devin mai accesibile, iar tinerii vor putea cumpăra mult mai ușor o locuință

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!
locuinte ANL 2021

Autoritățile au stabilit, printr-o ordonanță apărută în iunie a.c. (2021), reducerea prețului apartamentelor destinate tinerilor, construite prin Agenția Națională pentru Locuințe (ANL). 

Potrivit OUG nr. 55/2021, publicat în iunie, în Monitorul Oficial nr. 628/2021, prețurile de vânzare și chirie ale locuințelor ANL destinate tinerilor, care au fost mărite semnificativ, și chiar dublate în unele cazuri, în anul 2020, sunt readuse la o valoare similară celei din 2019.

Pentru a face măsura pe deplin aplicabilă, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care este vizată modificarea normelor metodologice în acord cu modificările legislative din iunie 2021. Prin acest proiectul de hotărâre, reducerea prețului de vânzare și chirie ale locuințelor ANL destinate tinerilor va fi posibilă efectiv.

Spre deosebire de ce stabilea legislația din domeniu până de curând, prețurile locuințelor ANL se bazează pe costul de construcție al imobilului, din care se scad amortizarea și costul chiriei plătite de chiriașii care au locuit în acel apartament și care doresc să îl cumpere.

Astfel, prețul de vânzare al locuințelor nu va porni de la costul construirii unui imobil oarecare generic, ci de la costul de construcție al imobilului în cauză, din care se deduc, în funcție de localitate, o valoare mai mare sau mai mică din amortizare și chiria plătită. Prin urmare, locuințele din orașele mai mici vor fi mai ieftine decât cele din municipiile reședință de județ sau din Capitală. 

Astfel cum stabilește legislația din domeniu, valoarea de înlocuire pe metru pătrat, de care depinde, în final, prețul locuințelor ANL și valoarea chiriilor pentru acestea, trebuie actualizată în vara fiecărui an. 

În 2020, deoarece valoarea de înlocuire pe metru pătrat a crescut considerabil, prețul locuințelor destinate tinerilor a înregistrat o creștere similară.

Locuințele ANL sunt destinate pentru tineri, scopul acestora este de a asigura o chirie și mai apoi o locuință proprie la un preț accesibil. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *