Intrebari si raspunsuri: vreau sa iau un credit de 20.000 de euro. Ce ma sfatuiti?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Doresc sa accesez un credit in valoare de 20.000 euro pentru achizitionarea unui apartament in Cluj. Posed un avans de 10.000 de euro.

In situatia in care doriti sa achizitionati o locuinta, aveti posibilitatea de a apela la un credit imobiliar sau un credit ipotecar.

Principala diferenta dintre un credit imobiliar si un credit ipotecar consta in tipul garantiilor cerute de catre banca.

Astfel, garantia unui credit imobiliar consta in ipoteca de rang I asupra unui bun imobil care nu face obiectul creditului, respectiv asupra unei proprietati detinute de un tert sau orice alte tipuri de garantii acceptate de banca.

In cazul creditului ipotecar, solicitantul aduce in garantie imobilul care urmeaza a fi achizitionat cu ajutorul creditului.

Bancile calculeaza bonitatea solicitantului astfel: din veniturile nete sunt scazute cheltuielile de subzistenta, dupa care se aplica gradul de indatorare maxim admis (intre 30% si 60%). Ulterior, din valoarea obtinuta sunt scazute celelalte obligatii lunare de plata. Suma rezultata reprezinta rata lunara pe care o puteti sustine. Pe baza acesteia se stabileste suma maxima pentru care sunteti eligibil.

Conform noilor norme BNR in ceea ce priveste creditarea, in situatia in care solicitantul doreste un credit in euro pentru investitii imobiliare si obtine venituri in RON, este necesar sa aduca un avans de minim 25% din valoarea imobilului(dumneavoastra va incadrati in aceste norme).

De asemenea, pentru a putea contracta un credit, este necesar sa indepliniti si alte conditii impuse de banca de la care doriti sa obtineti finantare, precum cele referitoare la nivelul si tipul venitului net lunar, vechimea in munca, varsta, istoricul de creditare, etc.

Sursa: www.efin.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *