Institutiile financiare detin proprietati imobiliare in valoare de aproximativ 1 miliard de euro

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Conform estimarilor companiei de property management Golabl Vision, institutiile financiare active pe piata din Romania detin proprietati imobiliare in valoare de aproximativ 1 miliard de euro.

Bancile sunt cel mai mare proprietar de active imobiliare din acest moment de pe piata. Au mai multe active decat orice alt dezvoltator. Bancile au in potrofoliu active de circa 700 de milioane de euro dar au potentialul de a depasi 1 miliard de euro“, estimeaza Sorin Preda, managing partner al Global Vision.

Bancherii din Romania au declarat public in mai multe randuri ca, in prezent, institutiile financiare au un portofoliu urias de proprietati imobiliare pe care incearca sa le vanda.

Ni s-a adus la cunostina acum aproximativ o luna ca nu mai putin de 2.200 de case, terenuri, spatii comerciale si fabrici au fost scoase la vanzare pe site-urile celor mai pertinente institutii financiare locale, numarul anunturile publicate fiind mai mult decat dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cu alte cuvinte, 2010-le a scos pe piata mai putin de 1.000 de imobile executate silit.

In ciuda faptului ca reprezentantii institutiilor financiare au incercat sa pastreze intacte preturile acestor imobile, cresterea stocului de locuinte executate silit si numarul redus de romani dispusi sa tranzactioneze cu bancile i-au obligat sa reduca valorile in mod abrupt si dramatic.

Conform declaratiilor executorilor bancari, bunurile executate silit se vand la a patra sau a cincea licitatie, si abia dupa ca institutia financiara a renuntat la pretul minim initial.

Am observat o crestere a numarului de persoane interesate de bunuri executate silit, mai ales acolo unde anunturile au inceput sa fie publicate si in publicatii regionale“, comentează un executor bancar, desi aceasta declaratie este infirmata de numarul redus de tranzactii.

Numarul bunurilor recuperate de la clientii rau-plat­nici continua sa creasca exponential deoarece, odata cu anunturile noi, sunt reluate si multe din licitatiile din lu­nile anterioare.

Sursa: Ziarul Financiar

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *