Indice Imobiliar Blitz Regional: în Vestul țării prețurile sunt în creștere moderată

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

La început de an 2022, compania Blitz a extins indicele Blitz și în principalele orașe din România, după ce acesta a fost testat timp de mai mulți ani pe piața din Cluj, cea mai dinamică piață imobiliară din România. 

Continuăm seria de articole cu prețurile la imobiliare din orașele unde Blitz are o prezență consistentă. Blitz vă prezintă indicele Blitz în cele mai importante centre urbane din zona Vestică: Timișoara, Oradea și Arad

Zona Vestică este una din cele mai dezvoltate regiuni, cu legături rutiere eficiente, aeroporturi regionale și multe investiții străine. Timișoara va fi Capitală Culturală în 2023, iar Oradea și Arad sunt printre cele mai dinamice orașe din România. 

Din punct de vedere imobiliar avem o piață matură în Timișoara, și piețe în plin avânt în Arad și Oradea, cu multe proiecte rezidențiale, iar ritmul de creștere e bun, alimentat de o cerere consistentă. Fiecare dintre cele 3 orașe are particularitatile sale:

Timișoara 

În orașul de pe Bega, apartamentele de vânzare au putut fi achiziționate, în luna februarie 2022, în medie cu 1.357 de euro pe metru pătrat, înregistrând o scădere cu -2,23% față de luna precedentă. 

Apartamentele din zona centrală au fost disponibile spre vânzare cu 1.410 euro pe metru pătrat, iar la periferia orașului, în cartiere precum Plopi, prețul mediu solicitat a fost de 1.292 Euro pe metru pătrat util. 

Într-un alt cartier aflat la periferia orașului, Giroc, metrul pătrat a fost de 1.479 Euro, iar în Complexul Studențesc prețurile au variat în jurul valorii de 1.470 de Euro/mp.  

În alte cartiere prețurile au variat astfel: 

  • Dâmbovița, cu 5,24% până la 1.105 Euro pe mp. 
  • Telegrafului, cu -16,96%, la nivelul de 1.175 Euro pe mp. 
  • Buziașului, cu -13,06% până la 1.198 Euro pe mp. 
  • Spitalul județean, fără variație, la valoarea de 1.294 Euro pe mp. 
  • Giarmata, fără variație, la 1.300 Euro pe mp.
  • Lipovei, cu – 2,28%, până la valoarea de 1.326 Euro pe mp. 
  • Nord, cu – 0,43%, până la nivelul de 1.326 Euro pe mp. 
  • Aradului, cu +6,14%, până la valoarea de 1.332 Euro pe mp.
  • Soarelui, fără variație, la nivelul de 1.356 Euro pe mp. 
  • Iosefin, cu +0,42%, până la nivelul de 1.419 euro pe mp. 
  • Girocului, cu – 1,6%, până la valoarea de 1.479 Euro pe mp.
  • Dacia, fără variații, la 1.480 Euro pe mp.
  • Torontalului, cu -2,1%, până la valoarea de 1.540 Euro pe mp. 
  • Braytim, cu +2,83%, până la 1.818 Euro pe mp. 

Chiriile, pe de altă parte au crescut de la 299 Euro, cât erau în prima lună din an la 317 Euro în luna februarie, cumulând o creștere de +6,02% lunară. 

Oradea 

În orașul din nord-vestul țării, apartamentele au fost ofertate, în luna februarie 2022, în medie cu 1.242 euro pe metru pătrat util, după un avans de +7,91% față de luna anterioară. 

Media pe segmentul de vânzări de apartamente situate în zona centrală s-a situat în jurul valorii de 1.377 euro pe metru pătrat. În alte cartiere prețurile au fost de: 

  • Iosia – 1.539 Euro pe mp.
  • Lotus – 1.425 Euro pe mp. 
  • Nufărul – 1.210 Euro pe mp. 
  • Decebal – 1.172 Euro pe mp. 
  • Rogerius – 1.171 Euro pe mp. 

Chiriile, pe de altă parte, au evoluat în decursul ultimelor trei luni, de la o medie de 271 Euro în luna decembrie 2021, la 296 Euro în Ianuarie și 304 Euro în luna februarie, ceea ce înseamnă un avans de +2,7% pe lună și o creștere de +12,18% trimestrială.  

Arad

În Arad, cel de-al treilea cel mai mare oraș din Vestul țării, unul dintre cele mai importante noduri rutiere și feroviare din vestul României, situat foarte aproape de granița cu Ungaria, prețul mediu la apartamentele de vânzare, înregistrat de Blitz, în luna februarie 2022 a fost de 832 Euro pe mp, cu +7,77% mai mare față de luna precedentă. 

În zonele centrale și ultracentrale din Arad, prețul mediu a fost de 771 Euro/mp, respectiv 819 Euro pe mp

În cartierul situat la periferia orașului Arad, în apropiere de aeroport, Alfa, indicele Blitz a fost de 824 Euro pe mp, în creștere cu +6,74% față de luna precedentă. Iar în cartierul Aradul Nou, prețurile au fost în scădere de la 1.241 Euro pe mp la 880 Euro pe mp, ceea ce înseamnă o scădere de -29.09%. Vezi variațiile de preț din cartierele cu medii statistice relevante din Arad:

Chiriile din Arad sunt pe un trend ușor ascendent, în creștere de la 269 de Euro cât era în Ianuarie, la 289 Euro în luna februarie, ceea ce constituie o creștere de +7,43%

***

Experții imobiliari sunt de părerea că zona vestică a țării prezintă multiple oportunități de investiții în imobiliare, date fiind legăturile facile cu Vestul, distanța apreciabilă de frontiera estică a țării, precum și prețurile, deși în creștere, moderate.  

Anticipăm un posibil val de interes crescut pentru investițiile imobiliare în această regiune, dată fiind volatilitatea recentă a contextului internațional dată de ultimele evenimente și distanța relativ mare de conflictul armat de la granița estică a României. Investițiile imobiliare s-au dovedit a fi mai sigure și mai ferite de depreciere față de alte plasamente, în perioade de incertitudine.

Dacă vrei să-ți securizezi economiile și te gândești să investești în imobiliare, nu ezita să contactezi un agent Blitz pentru a profita de oportunitățile existente în piață în zona de Vest a țării. 

***

Reamintim cum funcționează indicele Blitz și cum este acesta calculat. Indicele Blitz folosește valorile ofertelor listate în baza de date Blitz (peste 8.600 de oferte listate lunar) și prezintă aceste valori diferențiate în funcție de caracteristicile proprietăților imobiliare selectate: 

  • tip tranzacție (vânzări sau închirieri), 
  • tip proprietate (apartamente, case, terenuri, spații, terenuri), 
  • zona (toate cartierele din cele 11 orașe cu prezență Blitz), 
  • vechimea construcției, 
  • numar de camere.

Pentru calculul indicelui se ia în calcul mediile ponderate, din care sunt eliminate valorile extreme, cele mai mici și cele mai mari, considerate a fi neconcludente. Nu sunt prețurile finale tranzacționate, ci prețurile solicitate de proprietari exprimate în Euro/mp. 

Indicele Imobiliar Blitz este un instrument util atât pentru cumpărători cât și pentru vânzători, pentru o mai facilă orientare în piață. Indicele Blitz îi ajută pe clienții noștri să vadă evoluțiile pe anumite orașe/cartiere și tipuri de proprietăți, pe baza ofertelor din piață, pentru a decide momentul optim de tranzacționare și marja de negociere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *