Indice Imobiliar Blitz August 2021: Piața chiriilor în fierbere

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Sfârșitul verii 2021 a venit cu o creștere explozivă de prețuri în medie cu +5,10% la apartamentele de închiriat din Cluj și o depreciere a prețurilor la apartamentele de vânzare la nivelul municipiului cu -2,39%. 

Cele mai spectaculoase creșteri la chirii s-au înregistrat în Andrei Mureșanu, un cartier tradițional de case și blocuri mici, și care în ultimii ani a crescut în preferințele celor în căutare de chirie. În acest cartier Indicele Blitz pe chirii a crescut cu +21,05%. 

Un alt cartier preferat de studenți pentru prețurile mici este Floreștiul, unde indicele Blitz a crescut cu +14,93%. 

Acum  două luni anticipam creșteri prilejuite de întoarcerea studenților la formatul fizic de cursuri cu prezență, după scăderea importantă la chirii înregistrate în lunile martie – iunie. 

Pe piața apartamentelor de vânzare, în luna august Indicele Blitz pe Cluj a avut o scădere de -2,397%, după creșterea cu +3,47% din luna precedentă. Scăderi moderate de prețuri cu – 1-3% la apartamentele de vânzare au afectat majoritatea cartierelor din Cluj. 

Per total, intențiile de tranzacționare au avut un volum foarte crescut mai ales pe zona de chirii, în condițiile în care în aceeași perioadă a anului, piața nu era interesată de acest segment de tranzacții. 

Față de nivelul de prețuri din august 2020, indicele Blitz, adică prețul mediu pe mp la apartamentele de vânzare, e mai scăzut cu -7,58%, iar pe zona de chirii indicele Blitz e mai scăzut cu -4,38%. 

Aceasta s-a datorat faptului că anul trecut la finalul verii piața era într-o zonă cu multe incertitudini datorate restricțiilor din perioada respectivă, ceea ce a ținut în expectativă categorii largi de cumpărători și proprietari. 

În special ultimii au menținut ridicat nivelul prețurilor, de teama unei posibile crize. După cum am arătat în articolele precedente, începutul de an a venit cu noi atitudini din partea jucătorilor din piață, ceea ce a deblocat multe tranzacții și a flexibilizat semnificativ prețurile. 

Trendul general însă este de ușoară scădere, de la un vârf de 1.664 Euro pe mp, înregistrat în decembrie anul trecut, la nivelul actual de prețuri de 1.427 euro pe mp, la nivelul municipiul Cluj pe segmentul de apartamente de vânzare. 

Majorări de prețuri la apartamentele de vânzare

Pe segmentul apartamentelor de vânzare în Cluj, indicele Blitz pe Cluj a avut o scădere de -2,39 % la nivelul municipiului Cluj-Napoca,  adică prețul mediu de cumpărare a unui metru pătrat  la nivelul municipiului a fost de 1.427 euro/mp

Față de luna iulie, când se constata o creștere de prețuri de +3,47 %, pe fondul unei cereri crescute de tranzacționare din partea clienților cumpărători, în luna august prețurile au oscilat în medie într-un interval de +6,5% la – 3,37%. 

Experții în imobiliare de la Blitz sunt de părere că luna august, și în general perioada verii, sunt luni cu o activitate crescută în piață, în care se fac multe vizionări și negocieri. 

În această perioadă, atât cumpărătorii cât și vânzătorii doresc să profite de activitatea crescută și să fructifice toate oportunitățile de a obține o înțelegere avantajoasă. 

Creșteri de prețuri la apartamente de vânzare

Astfel, creșteri de prețuri au fost înregistrate în doar câteva cartiere: 

  • În cartierul Zorilor, prețurile au tras media în sus de la 1.693 euro pe mp la 1.803 euro pe mp, reprezentând o creștere cu +6,5%.
  • În Plopilor prețurile au crescut de la 2.106  Euro la 2.178 Euro pe mp, reprezentând o creștere cu +3,42%.
  • Iris cu +2,39% până la nivelul de 1.584 Euro pe mp. 

Scăderi de Prețuri la Apartamentele de Vânzare

În alte câteva cartiere importante prețurile, dimpotrivă, au fost pe trend de scădere:

  • Grigorescu – o scădere de – 3,37%, la un nivel de 1.837 Euro pe mp (- de la 1.901 Euro pe mp)
  • Bună Ziua cu -2,29%, până la un nivel al prețurilor de 1.919 euro pe mp de la saltul de 1.964 Euro pe mp.
  • Gheorgheni, cu -1,23%, până la valoarea de 1.930 Euro pe mp (- de la 1.954 Euro pe mp). 

Vezi graficul evoluției prețurilor pe ultimele 12 luni: 

Centru

În zona centrală prețurile au crescut cu +2,55%, situându-se la nivelul de 2.248 Euro/ mp la apartamentele de vânzare (creștere de la 2.192 Euro pe mp). 

În zona Semicentrală prețurile au scăzut cu -2,42%, până la valoarea de 1.817 Euro pe mp, (de la 1.862 Euro pe mp).

Florești

În zona Floresti, prețurile la apartamentele de vânzare au crescut cu 0,97% până la 1.044 Euro/mp, păstrând trendul de preț peste plafonul 1.000 de Euro pe mp, ceea ce demonstrează interesul crescut al potențialilor cumpărători pentru această zonă. 

Creșteri explozive pe segmentul chiriilor

Prețurile pe zona chiriilor au înregistrat per total o creștere de 5,10%, indicele Blitz pe luna Iulie pe segmentul chirii ajungând la valoarea de 371 Euro, în creștere cu +18 Euro față de luna precedentă

Aceasta valoare reprezintă prețul mediu cerut pe lună pentru un apartament de închiriat, la nivelul întregii piețe.

Creșterile de chirii au fost vizibile și au afectat aproape toate cartiere. Creșteri de prețuri s-au înregistrat în cartierele:

  • Andrei Mureșanu cu 21,05%, până la valoarea de 460 Euro (de la 380 de  Euro).
  • Bună Ziua cu 16,63%, până la valoarea de 477 Euro (de la 409 Euro).  
  • Iris cu 9,49%, până la valoarea de 323 Euro, de la 295 Euro. 
  • Zorilor cu 8,65% până la valoarea de 377 Euro (de la 347 Euro). 
  • Mărăști, cu 7,81%, până la valoarea de 359 Euro, de la 333 Euro. 
  • Mănăștur, cu 3,23%, până la valoarea de 320 Euro, de la 310 Euro. 

În zona Centrala prețul mediu a urcat din nou deasupra plafonului de 400 de Euro, după ce s-a situat sub 400 de euro din luna martie până în luna iunie 2021, până la 466 Euro de la 423 Euro, fiind o creștere de +10,17%.

În Florești prețurile au crescut cu +14,93%, ajungând la un nivel de 254 Euro, de la 221 Euro. 

Pe acest fond generalizat de creșteri, s-a putut constata și singura scădere la chirii în cartierul Plopilor cu -7,31%, până la valoarea de 355 Euro pe lună (de la 383 Euro), de la un vârf de 470 de Euro ( în luna mai 2021)

Vezi graficul evoluției prețurilor la chirii pe ultimele 12 luni: 

Specialiștii Blitz recomandă potențialilor chiriași să profite de oportunitățile încă aflate în piață, accesând ofertele de apartamente de închiriat în această perioadă până la întoarcerea studenților din vacanță, când se așteaptă un nou val de scumpiri. 

*Indicele Blitz reprezintă un instrument statistic ce oferă informații cu privire la media prețurilor publice pentru apartamentele de vânzare din Cluj și din vecinătăți, exprimată în Euro/mp.

În orice moment poți analiza piața imobiliară din Cluj din perspectiva prețurilor medii publice ale diferitelor tipuri de proprietăți de vânzare sau de închiriat din baza de date Blitz compusă din mii de oferte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *