Începutul de an marchează corecții în piața imobiliară clujeană

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

O lună de finalizare a discuțiilor începute în anul precedent

Ciclicitatea ritmului pieței imobiliare din ultimii ani ne arată că decembrie este în mod tradițional luna cu cea mai redusă activitate din an. Iar ianuarie este comparativ o lună de revigorare a activității, unde cererea este alimentată semnificativ în comparație cu luna precedentă. În același timp, o bună parte din oferte, în special cele referitoare la imobile nou-construite, sunt pregătite de finalizare și recepție.

Astfel, specialiștii Blitz au remarcat o dinamică ascendentă a activității în luna ianuarie: Marius Săplăcan, Senior Broker I, declară că a resimțit mult interes din partea potențialilor cumpărători, și multe din discuțiile începute în lunile precedente se finalizează cu tranzacții în această perioadă.

 

Ușoare corecții pe piața apartamentelor de vânzare

În luna ianuarie, indicele Blitz reflectând prețurile apartamentelor ofertate la vânzare a înregistrat o ușoară corecție față de luna precedentă, de la 1506 la 1452 Euro pe mp. Această tendință reflectă o ușoară reașezare a cererii și ofertei, după o lună mai lentă care a fost decembrie.

Situația pe cartiere denotă variații semnificative, pe fondul unei dinamici locale a cererii. Astfel, zona centrală rămâne mereu atractivă, apartamentele înregistrând aici o scădere minimă, de la 1749 la 1732 Euro/mp. Topul scăderilor e dominat de cartierele Gheorgheni și Grigorescu, de la 1730 la 1608, și respectiv de la 1335 la 1285 Euro pe mp.

Cartierele din sud atrag creșteri de prețuri la apartamentele de vânzare

Pe de altă parte, remarcăm că interesul cumpărătorilor se polarizează spre anumite zone, care înregistrează o dinamică contrară decât restul pieței: cartierul Europa are o tendință ascendentă accentuată a prețurilor, de la 1277 la 1321 Euro/mp; la fel și în cartierul-vecin Zorilor, cu o creștere de la 1595 la 1620 Euro/mp la pentru un apartament de 2 camere. Așadar, atât cartierele vechi, cât și zonele nou construite sunt atractive, fiind mai importantă poziționarea în sine a imobilului.

Vânzările de Garsoniere – scăderi de până la 100 Euro/mp

La garsoniere, specialiștii noștri au remarcat o tendință generală de scădere ușoară a prețurilor. Cartierul Mănăștur conduce în topul scăderilor de preț pe acest segment, de la 1516 în decembrie, la 1421 Euro/mp la finalul lunii precedente. Scăderi se înregistrează și în Mărăști și Bună Ziua, de la 1614 respectiv 1556 la 1550 respectiv 1291 Euro/mp. Zona centrală continuă să rămână atractivă, astfel că garsonierele de aici au scăderi moderate, de la 1861 la 1793 Euro/mp.

Indicele Blitz prezinta media preturilor publice ale apartamentelor de vânzare din Cluj, exprimata în euro/mp. Indicele Blitz ţine cont de specificul pieţei locale şi de harta imobiliara a Clujului, oferind valori medii diferenţiate pentru apartamentele din municipiul Cluj-Napoca şi cele din comunele învecinate (Floreşti, Baciu, Apahida).

Echipa Blitz Imobiliare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *