Impozitele pe venituri din chirii mai mari de la 1 ianuarie 2024

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Un impozit pe veniturile din chirii mai mare îi va afecta direct pe proprietarii de apartamente, în special pe cei care au mai multe unități închiriate.

Începând cu 1 ianuarie, impozitul din chirii rămâne la 10% din venitul brut, dar sunt eliminate cheltuielile forfetare (deducerea) de 40% la stabilizarea impozitului anual.  

  • Calculul Impozitului pe Venituri din Chirii

Așadar, Impozitul pe chirie în sistem real va fi de 10%, aplicat la întregul venit.

Astfel, începând cu veniturile aferente anului 2023 s-a eliminat cota de cheltuieli forfetare (deducerea) de 40% utilizată la stabilirea venitului anual impozabil, cota de impozit pe venit de 10% urmând să se aplice la întregul venit brut, care reprezintă venitul impozabil.

Vezi aici calcul venituri din chirii Calculator Taxa Impozit Chirie Actualizat 2023

Exemplul de calcul: Venituri realizate: 6.000 Euro (o chirie de aprox 500 de Euro/lună).

Calcul impozit pe venit din chirii =  6.000 Euro x 0,1 = 600 Euro sau 50 Euro lunar.

  • Asigurări de sănătate din veniturile pe chirii (CASS)

Impozitul pe venit de 10% nu este singura contribuție pe care trebuie s-o achiți. 

Dacă realizezi venituri din chirii mai mari decât 6 salarii minime brute pe țară, atunci trebuie să achiți și 10% contribuții la Sănătate (CASS). Dacă veniturile brute realizate sunt mai mari de 12 salarii minime brute, se va lua ca bază de calcul 12 salarii minime brute. 

Venit minim brut pe țară (3.300 de lei din 1 octombrie 2023) x 6 luni x 10% = 3.300 x 6 x 10% = 1.980 lei. 

Total impozit datorat: 2.982 lei + 1.980 lei = 4.962 lei. 

Un aspect important de reținut este că pentru veniturile realizate din chirii nu se datorează contribuție la pensie – CAS.

Unde plătești impozitul pe veniturile din chirii? 

Impozitul pe veniturile din chirii se poate plăti la Administrația Financiară sau online prin intermediul Serviciului de impozit pe venit și contribuții din cadrul ANAF. 

Este important să depui declarația fiscală anuală și să achiți impozitul până la data de 25 mai a fiecărui an pentru a evita penalitățile și dobânzile de întârziere. 

Care sunt penalitățile pentru neplata impozitelor pe venituri din chirii? 

Conform Codului Fiscal, neplata impozitului pe veniturile din chirii poate duce la sancțiuni și penalități de întârziere din partea autorităților fiscale. 

  • Pentru nedeclararea veniturilor la sumele datorate se adaugă o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe zi, începând cu ziua imediat următoare scadenţei şi până la data stingerii sumei datorate.
  • Nedepunerea „Declarației unice privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice”, până la data prevăzută în legislația fiscală,  potrivit ghidului ANAF, se sancționează cu amendă cuprinsă între 50 şi 500 de lei.
  • În plus, în cazul în care neplata impozitului este considerată ca fiind intenționată sau cu neglijență, se pot aplica și sancțiuni penale și se poate ajunge la deschiderea unui dosar penal pentru fapte de evaziune fiscală.