Ce impact are munca de acasă asupra pieței imobiliare

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!
munca de acasa

Sentimentul de izolare, lipsa socializării cu colegii și dispariția granițelor dintre viața personală și cea profesională sunt câteva din motivele pentru care astăzi angajații ar vrea să revină în birouri. 

Aproape jumătate dintre angajații participanți la un sondaj efectuat de platforma de recrutări ejobs.ro afirmă că lucrează în acest moment exclusiv de la birou. În jur de 10% continuă să lucreze exclusiv de la distanță, iar restul au un program hibrid.

Pentru cei mai mulți candidați în căutarea unui job nou contează foarte mult flexibilitatea angajatorului când vine vorba de locul muncii. 6 din 10 candidați nu ar accepta un job într-o companie dacă aceasta nu le-ar oferi posibilitatea de a munci de acasă sau hibrid. 

Candidații și angajații fac așadar regulile jocului și cer mai multă flexibilitate din partea angajatorilor. 

Încă de anul trecut, angajatorii au început să facă presiuni asupra angajaților să se întoarcă la muncă de birou, după 2 ani în care munca de acasă a fost mai degrabă regula decât excepția. 

Se preconizează în 2023 reîntoarcerea tuturor angajaților în birouri?

Nu tocmai. În 2023 tendința muncii de acasă continuă, spun reprezentanții din piața de muncă. În acest moment: 

  • 46,1% dintre angajați lucrează exclusiv de la sediul companiei. 
  • 8,4% mai lucrează integral de acasă.
  • Restul își împart programul între casă și birou.

Conform unor statistici enunțate de platforma de recrutare ejobs, și anul acesta printre căutările de top ale românilor au fost joburile remote, ”cu aproape 10.000 de căutări de la începutul anului, joburile remote rămân în continuare atractive pentru candidați și în 2023”.

Numărul mai mare de interogări în platformă pentru cuvintele cheie „remote” sau „de acasă” decât anul trecut, în condițiile în care angajatorii vor să readucă mai degrabă angajații în birouri, nu înseamnă că joburile exlusiv remote sunt cele mai căutate, ci că sunt preferate variantele care permit angajaților să lucreze și de acasă. 

Mai exact, la mare căutare sunt joburile care pot fi făcute într-un regim hibrid.

Munca de acasă printre preferințele Generației Z

Munca de acasă” este și unul dintre criteriile importante ale candidaților din generația Z (cohorta demografică ce se succede milenialilor (sau Generației Y) și precede Generația Alpha, născuți începând cu 1997 și terminând cu 2012). 

Pentru 86,2% dintre participanții la un sondaj în rândurile GenZ, pe primul loc în topul celor mai importante trei criterii în funcție de care ar accepta un job este salariul. 55,9% menționează oportunitatea de a crește profesional, iar 43,7% spun că, pentru ei, cel mai important este să poată lucra de acasă.

Impactul muncii de acasă asupra pieței imobiliare

Ce ne interesează pe noi este care este impactul continuării muncii de acasă pentru piața imobiliară, segmentul rezidențial, respectiv spațiile de birouri? 

În continuare, confortul va fi factorul major care va influența decizia de cumpărare a locuințelor, precum și prețurile la imobiliare. Specialiștii au semnalat următoarele efecte ale muncii la distanță: 

Au crescut cu peste 20% prețurile locuințele și chiriilor, precum și spațiile de locuit cu birouri acasă sau spații de locuit ușor convertibile în spații de muncă. 

Oamenii care pot munci de acasă, pot locui oriunde, prin urmare aceștia preferă orașele mai mici, pentru că sunt mai accesibile, în consecință cresc și în aceste orășele prețurile locuințelor și a chiriilor.

Noile spații de birouri tot mai atrăgătoare pentru angajați 

Ca urmare a acestor noi preferințe, s-a transformat și piața spațiilor de birouri. 

Având în vedere că angajații sunt mai greu de convinși să revină în birouri, angajatorii vor trebui în viitorul apropiat să ofere ”instrumente, spaţii şi experienţe care nu pot fi uşor de reprodus în altă parte”. 

Pe măsură ce angajații vor remarca noile condiții de muncă din birouri care le îmbunătățesc nivelul de productivitate și creativitate, numărul celor care preferă munca la birou în detrimentul celei de acasă va fi tot mai mare. 

Aceste tendințe fac ca clădirile de birouri să nu mai despre birouri spațioase de clasa A sau B, ci despre spații verzi și spații comune care să susțină interacțiunile dintre angajați care să susțină construirea de comunități în jurul unor facilități pe care nu le poți avea în altă parte. 

Spațiile de birouri devin așadar acele spații de lucru cu facilități și amenajări special concepute pentru dezvoltarea de echipe și comunități, pentru a încuraja angajații să prefere munca de la birou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *