Francul elvetian si creditele ipotecare

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Cei care au solicitat credite ipotecare in franci elvetieni sau in yeni japonezi au fost pusi in situatia nefericita de a plati dobanzi lunare de cel putin doua ori mai mari decat in momentul semnarii contractelor.

Romania Libera ne informeaza ca institutiile financiare au de recuperat, in franci elvetieni, echivalentul a 3,2 miliarde de euro, astfel ca lovitura a fost incasata in egala masura de clienti si de bancile care si-au asumat acest risc.

Majoritatea creditelor in franci elvetieni au fost contractate in perioada 2007-2008, cand moneda respectiva nu valora mai mult de 2 lei. Clientii s-au bucurat de dobanzile improbabil de mici, mai ales ca multi nu se incadrau in conditiile impuse de creditarile in euro.

In ultima vreme tot mai multi clienti cu credite in monede exotice intampina mari dificultati la achitarea ratelor care, practic, s-au dublat in ultimii trei ani.

Astfel, de exemplu, un roman care a luat un credit imobiliar in 2007 si care platea o rata lunara de 650 de franci elvetieni, echivalentul a aproximativ 1.200 lei, acum are de platit  2.400 lei.

Aceeasi situatie a aparut si la creditele in yeni japonezi, insa recentul dezastru din Japonia a mai domolit aprecierea monedei nipone.

Astfel, francul elvetian s-a scumpit de la minimul inregistrat in iulie 2007, cand valora 1,87 lei, cu 98,43% pana in prezent, iar yenul japonez cu 106,98%.

Pe de alta parte, analistii de la ING Bank au anuntat ca francul elvetian ar putea continua sa se aprecieze pana la un nivel de 3,9 lei, in contextul in care situatia din Europa se complica.

Sursa: Romania Libera

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *