Fondurile pentru Prima Casa sunt pe terminate. Ce va face Guvernul?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Ritmul accelerat al creditarii din ultima perioada au condus spre epuizarea prematura a plafonului pentru Prima Casa. Situatia, e drept, s-a repetat si in trecut, numai ca fondurile pentru 2015 au fost foarte generoase, 2,6 miliarde de lei, net superioare anilor anteriori.

Fonduri Prima CasaSpecialistii sunt de parere ca, in conditiile ritmului actual de creditare, plafonul pentru Prima Casa se va epuiza luna urmatoare, iar Guvernul este obligat sa ia masuri din timp, pentru a evita o situatie de blocaj in viitor.

„Evolutia cererii de finantare pentru Prima Casa a fost mare si avem estimari ca fondurile se vor termina in septembrie-octombrie, mai ales la bancile foarte mari. Daca vom avea final de fonduri pentru Prima Casa ar fi foarte important de stiut de acum iar daca nu, care va fi valoarea alocata. Sa nu apara iar o pauza de 1-2 luni in care bancile sa nu poata sa dea finantari”, a declarat Dragos Nechifor, broker de credite.

Guvernul insa ezita sa dea un comunicat in acest sens, mai ales dupa declaratiile guvernatorului BNR, care atragea atentia cu privire la pericolul creditarii mult prea facile.

„Uitandu-ne la viteza de crestere a creditului, crestere de peste 10 la suta, te face sa iti ciulesti urechile. Buna parte din crestere vine din programul Prima Casa, care are si parti bune, dar ca orice evolutie a creditului imobiliar trebuie sa ne uitam cu atentie la el”, declara Mugur Isarescu, guvernator al Bancii Nationale a Romaniei.

Programul Prima Casa a fost lansat in 2009, iar in cadrul sau au fost acordate pana in prezent, credite in valoare totala de 5,6 miliarde de euro, cu o valoare medie a sumei imprumutate de 38.000 de euro.

Sursa: Digi 24

Echipa Blitz

Apartamente de vanzare in Cluj-Napoca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *