Fonduri suplimentare pentru Prima Casa. Vezi care sunt sursele!

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Intr-un moment in care programul Prima Casa se apropie de sfarsit, suntem anuntati ca Ministerul de Finante intentioneaza sa suplimenteze fondurile cu 486 milioane de lei. Interesanta nu este suma, ci sursa acestor fonduri.

Modificarile programului guvernamental din septembrie 2013 acordau sansa, pentru prima data de la lansare, si chiriasilor ANL sa-si cumpere locuintele de la stat. Numai ca aceasta initiativa s-a dovedit a fi un esec total, in aproape un an existand doar 201 solicitari!

“In perioada septembrie 2013-iunie 2014 a fost inregistrat un total de 201 de solicitari de acordare de garantii pentru achizitia locuintelor construite prin ANL, iar din plafonul alocat in valoare de 314,5 milioane de lei(plus o rezerva de 185 milioane de lei), au fost acordate garantii in valoare totala de 8.797.340 lei, reprezentand o rata de utilizare a plafonului alocat de 1,7%. utilizand acelasi algoritm de calcul, estimam ca, pana la sfarsitul anului 2014, din plafonul destinat garantarii achizitiei de locuinte construite prin ANL se va mai utiliza suma de aproximativ 5,3 milioane de lei”, se arata in nota de fundamentare a proiectului ministerului.

Actiunea Ministerului de Finante este perfect justificata in conditiile in care fondurile pentru Prima Casa sunt aproape de a fi epuizate, iar aceste fonduri destinate exclusiv achizitiei de locuinte ANL sunt practic blocate.

“Prin comparatie, plafonul general aferent anului 2014, in suma totala de 1,2 miliarde de lei (exclus plafonul ANL) a fost integral alocat, primindu-se mai multe cereri de suplimentare de la finantatorii inscrisi in program(…) Mentinerea unui plafon special pentru ANL ar duce la o diminuare a posibilitatii de accesare a creditelor de catre beneficiarii programului”, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului de Finante.

Programul Prima Casa a oferit pana in prezent sansa unui numar de 117.716 familii de a achizitiona o locuinta. Dintre acestea, doar 30% au achizitionat locuinte noi, construite in perioada 2008-2013. Valoarea medie a creditelor acordate este de 38.296 euro.

Sursa: Income Magazine

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Apartamente de vanzare in Cluj-Napoca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *