Fenomenul Florești – un deceniu de dezvoltare imobiliară

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Creșterea economică a Clujului a pus presiune pe extinderea orașului și cum Clujul este o așezare în formă de ”căldare” extinderea a fost posibilă în principal pe direcția est-vest (Apahida-Florești).

Florești, așadar, comuna ce face parte din zona metropolitană Cluj-Napoca, localizată la vest de Cluj la o distanță de 8 kilometri, a cunoscut în ultimii 20 de ani o dezvoltare imobiliară și o explozie demografică fără precedent în România.

Astfel, la începutul lui 2000, populația Floreștiului nu depășea 6.400, în 2011 comuna înregistra 22 de mii de locuitori, iar în 2020 – 60.000 de locuitori. Ultimele cifre au fost date publicării de Poliția Locală Florești, care a preluat datele Direcției de Statistică Cluj. Asta înseamnă un spor al populației de aproape 10 ori!

Floreștiul s-a transformat în numai 20 de ani dintr-o comună rurală înconjurată de câmpuri cu flori și pajiști în localitatea cu cel mai mare număr de blocuri noi (circa 15 mii de locuințe noi) din România.

Așadar, ce i-a atras pe noii veniți în Florești? Există multe voci care critică ba aglomerarea la ieșirea din localitate și lipsa spațiilor de recreere amenajate, ba lipsa locurilor de parcare arondate fiecărui apartament sau a spațiului verde din jurul blocului, ba insuficiența coșurilor de gunoi. Cu toate aceste dezavantaje, tot mai mulți aleg Floreștiul pentru achiziția unei locuințe.

Ce motive ar avea să cumpere?

Pentru o categorie tot mai importantă din populație, achiziția unei locuințe la un preț acceptabil chiar dacă aceasta se află la 10 km de oraș a devenit o normalitate. Iată cum se explică această alegere. Specialiștii Blitz au efectuat o analiză atentă a datelor și vă pune la dispoziție această investigație, cu relatări și testimoniale a unor localnici reali ai Floreștiului.

De ce ar alege investitorii această comună? Ar fi câteva avantaje pentru investitori și dezvoltatori imobiliari – terenul plan, foarte ieftin, comparativ cu prețurile din oraș, acces facil la drumul european E60, și proximitatea față de viitoarea autostradă.

De ce ai alege Floreștiul?

De ce ar alege cumpărătorii această zonă? Am stat de vorbă cu 2 localnici, de până în 30 de ani, care ne-au comunicat următoarele:

Rebeca enumeră printre avantaje:

  • prețul avantajos, atât la chirii, cât și la cumpararea unui imobil. Spre exemplu, în Cluj-Napoca, în cartierul Gheorgheni o garsoniera costă 250 euro, iar în Floresti 3 camere – 300 euro.
  • apartamente noi, ceea ce presupune și mai multe facilități. ”Dincolo am stat într-un bloc vechi, fără centrală proprie, plăteam mult pe căldură și oricum era frig iarna”.
  • Zona mai liniștită, mai puțin zgomotoasă, înconjurată de dealuri și păduri. ”Am la câțiva pași pădurea Făget și e foarte fain, mai ales pe vreme bună, să faci o plimbare. Pe deal, dacă urci, vezi tot Clujul și spre Apuseni. Priveliștea e de-a dreptul spectaculoasă”.
  • Ajungi rapid la diferite puncte de interes, fără sa mai străbați tot orașul cu toată aglomerația din Cluj – Lacul Tarnița, Piatra lui Lucaci, Cetatea de la Liteni, Munții Vlădeasa. Drumeția e foarte făină până acolo.
    Ai multe magazine in apropiere (mall-ul Vivo, Lidl, Profi la fiecare colț)

Rebeca recomandă Florești pentru cine vrea o zonă mai liniștită, cu prețuri mai accesibile, aproape de natură, dar și de centre comerciale. ”Și dacă lucrezi de acasă, e perfect. Nu recomand celor care trebuie să facă naveta către Cluj-Napoca zilnic, traficul poate fi imprevizibil. Adică, stai o ora pentru câțiva km acolo”.

Iată ce ne-a spus Mădălina despre mutatul ei în Florești, având un job în Cluj.

”Cum e sa locuiești in Florești? La fel ca oriunde altundeva. Eu lucrez de acasă de aproape 2 ani, astfel că merită din plin sa locuiesc în Florești pentru ca e mai ieftin, comparativ cu Cluj.

Merg însă des în Cluj pentru întâlniri cu prietenii și pentru alte chestiuni administrative. Folosesc autobuzul în general și mi se pare confortabil pentru că circula din 10 în 10 minute. Având in vedere orarul flexibil, îmi aleg tot timpul orele la care să plec ca să nu prind aglomerație.

Trebuie sa recunosc ca e deja o obișnuință să deschid Waze-ul sau Google Maps, când merg cu mașina spre Cluj, înainte să plec de acasă, ca să văd cam cât e de aglomerat. În modul acesta îmi aleg ruta pe care o sa merg. Din punctul de vedere al traficului, lucrurile arată ceva mai bine acum față de cum au fost. Acum există 3 alternative de a ajunge în oraș și sunt mai multe autobuze.

Îmi mai place că dacă vreau, pot sa nu merg deloc în Cluj pentru ca am de toate pe lângă mine. Îmi place ca viața e puțin mai ieftină decât în Cluj, de exemplu abonamentul la sală sau alimentele din piață. Nu-mi place ca s-a construit și încă se construiește cumva haotic și îmi displace mizeria de pe străzi din cauza șantierelor. Diferă foarte mult satul față de cel de acum 2 ani.

Care sunt punctele forte? Florestiul e o locație unde sa îți iei o chirie ieftină, apartamentele și casele sunt mai spatioase si mai acceptabile ca preț. Mai cred ca în Floresti e bine sa locuiești dacă pleci des din oraș, pentru ca ai ieșire spre autostrada. Sunt câteva restaurante unde se mănâncă bine, este aproape și mall-ul Vivo City, care ține de Floresti. În general, viața e puțin mai ieftină decât în nebunia de Cluj. Iar dacă lucrezi și de-acasa, nu văd sensul de a sta în Cluj.

Ce-ar trebui să știi înainte de a cumpăra o locuință în Florești

S-a construit mult și destul de necontrolat în Florești, de aceea, s-au putut constata și nereguli sau deficiențe care, altfel, pot fi evitate. Așadar, înainte să te decizi că vrei o locuință la Florești, asigură-te că:

  • Blocul să fie conectat la rețeaua de utilități (gaz, apă, canalizare și curent). Verifică informațiile primite. Vino la vizionare cu un expert în construcții pentru a primi consultanță de specialitate privind calitatea construcției.
  • În cazul construcțiilor nefinalizate citește cu atenție contractele de cumpărare și clauzele referitoare la termenele de predare, costuri suplimentare, rambursare plăți, etc.
  • Alege blocurile terminate și eventual locuibile pe care să poți să faci verificări factuale.
  • Întreabă de facilitățile din împrejurimi, sau ia la pas comuna ca să te convingi de unul singur

Reține totodată avantajele pe care le poți avea alegând o locuință în Florești:

  • Prețuri foarte avantajoase atât la chirii, cât și la cumpărarea unei locuințe noi – Indicele Blitz, adică prețul mediu al apartamentelor de vânzare s-a situat pe durata anului 2020 în intervalul 915 – 980 Euro pe mp și a fost cel mai mic preț din zona metropolitană Cluj.
  • Blitz dispune de o ofertă foarte bogată de peste 1900 de de apartamente noi în Florești cu 1-4 camere, de ex. garsoniere cu prețuri pornind de la 27.990 de Euro la apartamente cu 4 camere la prețuri pornind de la 58.000 de Euro!
  • Acces facil la autostrada A3 București – Borș, care leagă toată partea vestică a țării cu Bucureștiul, și la drumul european E60 spre Oradea.
  • Iar dacă nu ai nevoie de faci naveta zilnic Florești – Cluj, ai toate facilitățile de care ai nevoie în proximitate – mall-uri, centre comerciale, școli și grădinițe, centre medicale, etc. În plus, multe firme și-au deschis sedii în Florești, așadar îți poți găsi un loc de muncă chiar în comună.

Concluzie

În concluzie, cu bune cu rele, câteva zeci de mii de oameni și-au găsit în Floresti căminul, fie ca vorbim de chiriași sau proprietari. Dar pentru o decizie atât de importantă, contactați un agent imobiliar Blitz care vă poate oferi informații exacte despre:

  • Prețurile la care s-au tranzacționat alte oferte din zona Floreștiului.
  • Perioada cea mai potrivită pentru achiziție.
  • Timpul de când o anumită ofertă este listată pe piață.
  • Facilitățile din vecinătate – școli, grădinițe, centre comerciale, spații verzi, cabinete medicale, săli de fitness, etc.
  • Caracteristicile tehnice ale blocului sau ansamblului imobiliar.

Cu cât informațiile pe care îți fundamentezi deciziile sunt mai de actualitate cu atât deciziile luate vor fi mai corecte și mai oportune.

În baza de date Blitz ai peste 1900 de oferte imobiliare din Florești și 20 de brokeri care îți pot deschide toate ușile, astfel ca tu să ai posibilitatea de a viziona într-un interval de timp rezonabil cât mai multe apartamente care corespund cerințelor și preferințelor tale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *