Dictionar imobiliar (II)

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Continuam azi demersul inceput saptamana trecuta, cu o lista de cativa termeni din lumea imobiliara, de data aceasta cu termeni tehnici, de natura juridica.

antecontract(de vanzare-cumparare)– un act, o conventie prin care vanzatorul si cumparatorul(sau numai una dintre parti) se obliga ca la o data stabilita, sa semneze un contract de vanzare-cumparare. Totodata, acum se negociaza, se stabilesc si se enunta in antecontract conditiile, clauzele(obiectul contractului, suma de bani, data semnarii, etc) pentru viitorul contract.

arvuna– suma de bani care constituie o garantie, o promisiune, de cumparare. Arvuna sau acontul, se acorda in general in cazul antecontractelor de vanzare-cumparare si reprezinta atat un avans de plata cat si promisiunea de cumparare.

carte funciara– reprezinta un document oficial, intocmit pentru fiecare imobil in parte si care cuprinde toate informatiile cu privire la imobilul respectiv suprafetele utile, componenta imobilului din punct de vedere al spatiilor constitutive, suprafete in comun cu vecinii; de asemenea in cartea funciara este prezentata succesiunea de proprietari, in ordine cronologica, ai imobilului respectiv; un alt element foarte important cuprins in cartea funciara este legat de existenta sau nu a unei ipoteci pe imobilul respectiv sau a oricaror restrictii de vanzare.

contract de vanzare-cumparare– reprezinta un document prin care una dintre parti, numita “vanzator”, cedeaza celeilalte parti, numita “cumparator”, un bun si dreptul de folosinta asupra acestuia, in schimbul unei sume de bani.

ipoteca– reprezinta un drept pe care o persoana fizica sau juridica o are asupra unui anumit bun, numit “ipotecat” si care pana la stingerea unei datorii(a unui credit) constituie o garantie ca imprumutatul va restitui la timp si in conditiile contractului de imprumut intreaga suma creditorului. Altfel, creditorul dobandeste toate drepturile asupra bunului respectiv si poate sa-l vanda pentru a-si recupera suma de bani.

sulta– reprezinta diferenta de valoare intre doua bunuri(proprietati, etc) care fac obiectul unui contract de schimb.

uzufruct viager– dreptul de folosinta al unei persoane asupra unei proprietati pe parcursul vietii. Un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager ofera posibilitatea vanzatorului, sau a oricarei persoane prevazuta in contract, sa foloseasca acea locuinta pe parcursul vietii. La incetarea uzufructului, cumparatorul devine proprietar cu drepturi depline asupra proprietatii respective, dreptul de uzufruct nu poate fi transferat sau mostenit.

Echipa Blitz Imobiliare, moderator Leonard M.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *