Diagnostic “Prima Casa 4”

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Am fost informati acum cateva zile ca programul Prima Casa 4 a fost blocat din motive, din pacate, necunoscute noua. Desi oficialii Fondului National de Garantare au declarat recent ca acest proiect imobiliar cvasi-guvernamental este tinut in loc de insasi institutiile statului, institutii care intarzie sa aprobe documentele necesare, nu suntem inca lamuriti in ceea ce priveste problemele peste care Prima Casa 4 pare sa nu mai treaca.

Daca e sa creditam declaratiile oficiale, acest proiect va fi lansat imediat ce Ministrul Finantelor Publice si cel al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri vor aproba protocolul-cadru, proiect elaborat acum cateva luni si acceptat in unanimitate de reprezentatii bancilor care si-au anuntat mai mult sau mai putin oficial participarea la programul Prima Casa 4.

Desi totul pare simplu, realitatea presupune, insa, o serie de alte complicatii care pot bloca in continuare proiectul. Avand in vedere ca statul a decis a garanteze doar 50% din creditele acordate, obligand, in acelasi timp, bancile participante sa pastreze avansul de 5%, reprezentantii diverselor institutii financiare au fost pusi in situatia de a opera unele modificari structurale pentru a satisface exigentele de compatibilitate ale programului Prima Casa 4. Astfel, bancile care si-au anuntat participarea trebuie, in primul rand, sa treaca de expertiza preliminara a BNR-ului.

Luand toate aceste date in considerare, este foarte dificil de estimat momentul in care va fi demarat Prima Casa 4. Chiar daca intreaga problematica tehnico-juridica trece cu brio de filtrul analitic, startul oficial va putea fi dat abia dupa ce toate documentele vor fi publicate in Monitorul Oficial, si, nu in ultimul rand, dupa ce Fondul National de Garantare “va da mana” cu reprezentantii bancilor participante.

Nu putem sa va spunem cat ar putea dura acest lucru, nici macar ghidandu-ne dupa experienta editiilor anterioare, pentru ca acum este vorba de altceva. Sunt alte norme care trebuie aprobate si implementate, se impune armonizarea unei multitudini de aspecte tehnice, financiare, informatice şi juridice, cu un grad ridicat de complexitate şi implicatii diverse. Factorii responsabili depun toate eforturile, pe domeniile lor de competenta, in vederea asigurarii demararii programului in cel mai scurt timp, dar Protocolul in sine este de destul de mult timp trimis catre autoritaţile statului.“, au declarat reprezentantii FNG.

Pana acest moment 7 banci si-au anuntat intentia de a participa la programul Prima Casa 4: Millennium, BRD, BCR Transilvania, CEC, Alpha Bank, Piraeus si Intensa Sanpaolo.

Sursa: Imopedia.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *