Desi dobanzile la creditele ipotecare in lei s-au redus la jumatate, castigul bancilor este acelasi. Cum este posibil?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

In ultimii trei ani, dobanzile la creditele ipotecare in lei au scazut de la 10% pana la 5,2%, ajungand mai mici decat cele la creditele in euro. Banca Nationala a Romaniei este cea care a redus dobanda cheie de la 6,25% in 2011, la 3,25% in prezent.

“Ieftinirea creditelor este un efect al scaderii ROBOR si nu al scaderii marjelor de castig ale bancilor. Unele banci chiar si-au ingrosat marja in ultima perioads pentru ca ROBOR a scazut foarte jos si cu vechile marje ajungeau cu ratele sub 5%. Nu au dorit sa coboare sub acest nivel”, a declarat pentru Ziarul Financiar, Gabriel Cretu, fost bancher.

Mai mult, BNR a favorizat imprumuturile in moneda nationala, iar acest lucru se poate vedea cel mai bine in cazul avansului minim solicitat clientilor, 25 % in cazul creditelor in euro si 15% in cazul creditelor in lei.
“Creditarea in lei a cunoscut o revigorare semnificativa in ultimii doi ani, in special pe segmentul imprumuturilor ipotecare. In cazul nostru, putem aproxima ca noua din zece credite garantate ipotecar nou-acordate sunt in moneda nationala”, a precizat Petrisor Costin, director in cadrul UniCredit Tiriac Bank.

Interesant este si faptul ca voci din piata bancara considera ca dupa campania electorala de la sfarsitul acestui an, cursul euro va creste, el fiind in prezent mentinut artificial de catre BNR la nivelul de aproximativ 4,4 lei pentru un euro. Un motiv in plus pentru clienti sa-si indrepte atentia catre creditele in lei.

“Personal, eu le recomand clientilor creditele in lei pentru ca e posibil ca euro sa creasca dupa actuala perioada electorala. Daca si dobanzile la lei vor creste, vor putea apela la refinantare la un curs avantajos, avand in vedere ca leul este acum usor apreciat. Practic, pentru a se refinanta vor imprumuta mai putini euro pentru aceeasi suma in lei”, a completat Gabriel Cretu.

Sursa: www.zf.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *