Cum vor Evolua Prețurile la Locuințele de Vânzare pe Perioada Restricțiilor?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

“Nu vom avea un trend crescător de primăvară, așa cum am avut în fiecare an”, a declarat Cătălin Priscorniță, CEO Blitz.

El consideră că prețurile de vânzare vor avea o scădere, însă nu va fi bruscă, așa cum au avut la criza de acum un deceniu. Acest lucru se datoreaza faptului ca în perioada crizei financiare anterioare, existau mai multe locuințe pe piață decât cumpărători cu lichidități, însă astăzi cererea de locuințe depășește oferta și instituțiile financiare dispun de considerabile rezerve de lichidități.

Va fi o perioadă de incertitudine, cu multe schimbări chiar și de la o zi la alta. Unele segmente de clienți vor fi afectate mai mult decât celelalte; în principal s-a resimțit o încetinire în piața de spații comerciale și de birouri, pe când segmentul chiriilor a fost ceva mai puțin afectat.

Pe segmentul vânzărilor rezidențiale, unii proprietari vor decide să-și retragă ofertele de pe piață, pe când alții vor profita și prețurile vor avea o dinamică descendentă, sub presiunea cumpărătorilor.

Numărul de vizionări va scădea semnificativ, și se vor muta în mediile online, care oferă mai multă permisivitate în această perioadă. Pe de alta parte, acest lucru e o oportunitate pentru viitorii cumpărători, care pot sa exploreze virtual potențialele achiziții, limitându-și astfel expunerea personală.

Dezavantajul este că durata de închidere a cererilor va crește în această perioada, atât datorită restricțiilor specifice, cât și anumitor piedici instituționale legate de acestea. Unii cumpărători vor rămâne în expectativă, prelungindu-și astfel intenția de achizitie, urmărind evoluția prețurilor și încercând să speculeze posibile scaderi.

Pe de alta parte, instituțiile financiare își continua operațiunile în mediul online, deci se pot achita avansuri și chiar accesa finanțări în aceasta perioada. 

Anumite servicii, cum ar fi evaluările, ori obținerea anumitor acte, vor fi într-adevăr afectate și va trebui să se identifice o soluție instituțională pentru a continua proiectele, chiar și în actualele condiții. Totuși, interesul cumpărătorilor nu va dispărea, ci doar se va adapta și conforma restricțiilor acestei perioade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *