Cum să vinzi o locuință pentru care încă mai plătești credit ipotecar

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Dorești să vinzi o locuință pentru care mai plătești încă un credit ipotecar? În acest caz, procedura e ceva mai complexă, dar nu foarte complicată, trebuie doar să urmezi niște pași în plus.

Iată care sunt aceștia.

Dacă locuința a fost achiziționată prin programul ”Noua Casă”, aceasta nu va putea fi vândută în primii 5 ani de la achiziție. Interdicția de a vinde imobilul în primii 5 ani este înscrisă în Cartea Funciară a imobilului.

După ce acest termen se prescrie, locuință poate fi vândută oricând, singura condiție fiind ca datoria față de bancă să fie integral achitată. Prin urmare, sumele încasate din vânzarea locuinței vor fi utilizate prioritar pentru acoperirea creditului.

Evident, poți vinde locuința și înainte de perioada impusă de 5 ani, dacă rambursezi creditul rămas din surse proprii. Dacă împrumutul este achitat integral, poți primi acceptul băncii pentru radierea ipotecii, iar locuința este liberă de sarcini, putând fi vândută oricând.

Verifică soldul creditului ipotecar

Pentru a afla dacă suma încasată din vânzarea imobilului va fi acoperitoare pentru suma rămasă de achitat la credit, contactează banca la care ai creditul ipotecar și solicită scadenţarul contului de credit.

Dacă suma încasata din vânzare nu acoperă creditul rămas, nu are sens să vinzi, deoarece, în acest caz, va trebui practic să acoperi suma rămasă din surse proprii, ceea ce înseamnă că vei ieși în pierdere.

Evaluează-ți locuința

Apelează la un evaluator imobiliar sau la un agent imobiliar profesionist pentru a evalua valoarea reală a locuinței tale pentru a vedea dacă în urma vânzării vei putea achita integral suma datorată băncii.

După ce vei scădea soldul creditului ipotecar din prețul de vânzare estimat al locuinței, vei afla și banii cu care vei rămâne după achitarea creditului ipotecar.

Solicită de la banca acordul de înstrăinare a imobilului

Programează o întâlnire cu reprezentantul băncii la care ai creditul ipotecar pentru a discuta despre intenția ta de a vinde locuința. Solicită de la bancă acordul de înstrăinare a imobilului.

Pune întrebări punctuale despre procedura de rambursare anticipată, eventualele penalități sau comisioane aplicabile și alte aspecte legate de lichidarea creditului.

Promovează-ți proprietatea ca atare

Începe să promovezi locuința pe piața imobiliară prin intermediul unui agent imobiliar sau prin publicarea unor anunțuri pe site-uri specializate. Asigură-te că informezi potențialii cumpărători despre faptul că locuința este încă ipotecată și că încă mai plătești rate la credit.

Opțiunile cumpărătorului

Un cumpărător poate să achiziționeze locuința cu credit ipotecar în desfășurare, achitând cash integral, sau solicitând la rândul lui o finanțare, un credit ipotecar pentru a cumpăra locuința cu un nou credit ipotecar.

Există două opțiuni principale în acest scenariu:

  • Preluarea creditului ipotecar existent: Cumpărătorul poate decide să preia creditul ipotecar existent al proprietarului și să continue plata ratelor. Acest lucru necesită aprobarea instituției financiare care a acordat creditul inițial și o evaluare a capacității financiare a cumpărătorului de a prelua creditul. Aceasta poate fi o opțiune atractivă dacă condițiile creditului existent sunt avantajoase (rată redusă, perioadă rămasă scurtă etc.)

  • Obținerea unui credit ipotecar nou: Cumpărătorul poate solicita un nou credit ipotecar pentru a cumpăra locuința. În acest caz, suma obținută prin noul credit va fi utilizată pentru a achiziționa locuința de la proprietar, iar cumpărătorul va fi responsabil de plata ratelor noului credit.

Finalizează tranzacția rambursând anticipat creditul

După ce ai găsit cumpărătorul și ați căzut de acord cu prețul și termenii tranzacției, lucrează împreună cu agentul imobiliar și cu reprezentantul băncii pentru a finaliza tranzacția.

Banca care va acorda noul creditul va avea ipoteca de rang 2, după ce se face radierea ipotecii pe vechiul credit, banca cumpărătorului va avea ipotecă de rang 1 și sarcina anterioară va fi radiată din CF.

Banii obținuți din vânzare vor fi încasați prima dată de bancă, pentru a achita creditul ipotecar, iar restul îi vei primi ca transfer și vor fi banii tăi rămași din tranzacție.