Cum s-au prezentat companiile de consultanta imobiliara in 2010

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Asa cum era de asteptat, criza economica a lovit fara descriminare in companiile de consultanta si intermediere imobiliara, reconfigurand, astfel, o piata aparent sedimentata si controlata in mod inechivoc de branduri de calibru international.

Avand in vedere ca 2010-le a fost un an al pierderilor financiare deloc neglijabile, unele companii ajungand si la 40% din cifra de afaceri, faptul ca DTZ Echinox si Colliers International au scapat basma curata pare cu atat mai inexplicabil.

CB Richard Ellis, ocupantul locului 2 în topul celor mai mari agenţii imobiliare din 2009, cu o cifra de afaceri de 13,6 milioane de lei, a publicat doar rezultate partiale, clasandu-se din acest motiv pe poziţia 8 in top 10 al celor mai mari companii de profil.

Dupa un an 2009 dezastruos pentru Colliers, generat de plecarea unor manageri competenti dar si de desfiintarea de­par­tamentului rezidential, subsi­dia­ra companiei americane din Ro­ma­nia a reusit, in 2010, sa revina pe po­zitia 1, raportand cea mai mare cifra de afaceri (15,1 milioane de lei) din sector, potrivit datelor Ministerului Fi­nan­telor Publice (MFP).

In 2009, re­culul Colliers International a in­semnat pierderi de peste 3 milioane de lei si o cifra de afaceri de 11,9 mi­li­oane de lei, compania ocupand lo­cul 3 in topul celor mai mari consultanti imobiliari.

Performanta Col­liers nu a fost singulara, in perioada 2009-2010 compania DTZ Echinox sufland permanent in ceafa competitorului sau. Astfel, in 2009 DTZ Echi­nox a avut afaceri de 10,5 milioane de lei, fiind totodată singura firma din top 5 care nu a inregistrat pier­deri. Un an mai tarziu, afacerile DTZ au ajuns la 11,5 milioane de lei, iar profitul la 0,64 milioane de lei.

Pe locurile 3 şi 4 s-au plasat Jones Lang LaSalle si Cushman & Wake­field, care au raportat comprimari ale cifrelor de afaceri de 23,6%, res­pectiv 53%.

O alta surpriza a clasamentului este ocupantul locului 5 – Prime Pro­perty Advisers (The Advisers).

Infi­intata de fostii manageri ai Colliers International, compania a reusit in al doilea an de la infiintare (2010) sa puna pe picioare cea mai profitabila afacere in segmentul consultantei pentru clientela corporate .

Sursa: Saptamana Financiara

Echipa BLITZ Imobiliare – agentie imobiliara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *