Cum poți obține dobânzi mai mici la creditul pentru achiziționarea unui imobil

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Inflația, dobânzile BNR, dar și politica de creditare mai prudentă a băncilor, au făcut ca în anul 2022 creditele pentru achiziția de locuințe să fie mai greu accesibile.

În acest context clienții ne-au întrebat cum pot beneficia de condiții de creditare mai avantajoase. Un credit cu dobânzi mai mici este creditul imobiliar/ipotecar verde! Află din articolul de mai jos ce este creditul verde și care sunt condițiile de acordare.  

Banca Transilvania, Unicredit Bank, BRD, BCR și Libra Bank sunt câteva dintre băncile care ofertă credite imobiliare/ipotecare verzi, prin care încurajează achiziționarea de imobile cu eficienta energetică ridicată.  

În cazul creditului de la BT, de exemplu, noul produs vine cu o dobândă variabilă, în lei, de 5,6%, atât pentru creditele noi, cat și în cazul refinantarilor, ceea ce înseamnă rate mai mici cu pana la 5% față de un credit imobiliar BT standard, pe toată perioada de creditare. 

Creditul verde se acordă pentru achiziția unui imobil eco-friendly sau verde, construit după anii 2000, încadrat în clasa de eficienta energetică A, conform certificatului de eficiență energetică.

Asta deoarece, o ”casă verde” înseamnă un consum redus de energie, prin urmare un mediu mai sănătos, costuri mai mici la utilitati, o amprentă de carbon mai redusă și standarde mai ridicate de viață.

Mediul bancar susține astfel de proiecte prietenoase cu mediul, iar pe lângă credite verzi mai finanțează idei de afaceri sustenabile, recompensând cu dobânzi mai mici folosirea cu responsabilitate a resurselor naturale, acțiuni de împădurire sau de montare de panouri fotovoltaice. 

Clasele de eficiență energetică 

Pentru a putea accesa creditul verde este așadar important ca locuința să se încadreze în cea mai bună clasă energetică, clasa A. Consumul specific anual pentru clădirile încadrabile în această clasă nu trebuie să depășească 145 kWh/m2/an.

Un astfel de consum este specific doar apartamentelor amplasate la etajele intermediare în clădirile reabilitate termic cu unul sau doi pereți exteriori. Cele amplasate la parter sau la ultimul nivel au pierderi de căldură fie către subsolul neîncălzit, fie în exterior, acestea având de obicei clasa energetică B. 

Referitor la blocurile de locuințe nereabilitate, la etajele intermediare de obicei întâlnim clasa B, iar parterul și ultimul etaj au clasa energetică C. 

Așadar pentru programele de credite verzi, imobilul trebuie să se încadreze în clasa energetică A, iar restul imobilelor pot fi achiziționate prin programele obișnuite de creditare “Prima Casa” sau credite imobiliare, care acceptă și clasa C, cea mai slabă clasă energetică. 

Se pot întâlni însă și imobile cu clasa energetica D, în care pentru  încălzire sunt folosite sobe cu lemn, al căror randament este de 45% și acestea nu pot fi achizitionate prin credit imobiliar. 

Așadar, un aspect în plus la care să fii atent atunci când vizionezi un imobil în vederea achiziționării, este să clarifici din start clasa de eficiență energetică a imobilului, ca să știi dacă te califici pentru un credit verde. 

Cere consultanță gratuită specialistului Blitz în produse de creditare ca să poți beneficia de cele mai avantajoase condiții de creditare pentru achiziția unui imobil!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *