Cresc din nou ratele, oare mai cresc mult?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Ratele au crescut din 1 ianuarie 2023 proporțional cu noul IRCC care s-a majorat cu +1,65%!

Potrivit Cursbnr.ro, valoarea medie pentru IRCC în T3 este de 5,71% pe an, valoare care se va aplica la calcularea ratelor care au în componență IRCC după 1 ianuarie 2023. La această bază de calcul se mai adaugă dobânda băncii creditoare, în medie de 2-3%. Pentru ultimul trimestru al lui 2022 IRCC a fost de 4,06% pe an, valoare anunțată pe 30 septembrie.

Cum se calculează IRCC-ul trimestrial? 

IRCC zilnic se calculează de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară. 

IRCC trimestrial se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice pentru trimestrul anterior (se iau în considerare toate zilele lucrătoare din trimestru). Noua valoare este publicată de BNR în ultima zi lucrătoare a trimestrului.

Mai crește mult IRCC-ul? 

Pentru ultimul trimestru din 2022, valoarea IRCC-ului s-a stabilizat la o medie de 5,99% și astfel prognoza pentru următoarele 6 luni este că: 

  • Ratele vor crește în primul trimestru proportional cu o dobândă mai mare cu 1,65%(din 1 ianuarie valoarea IRCC-ul aplicat creditelor ipotecare este de 5,71%).   
  • Ulterior din luna aprilie, ratele vor mai crește puțin cu o dobândă mai mare cu +0,22% față de primul trimestru, proporțional cu un IRCC la 5,99% 

Recomandarea consultanților financiar Blitz

Recomandarea consultanților financiari Blitz pentru următoarea perioadă este să aleagă dobânda fixă în primii ani când optează pentru un credit ipotecar. Există bănci care încă au dobânzi în jur de 6,99% și 7,5% pentru dobânda fixă  și oferă o stabilitate mult mai mare decât creditele cu dobândă variabilă pe IRCC.

Iar pentru cei care au deja credite pe IRCC, potrivit Economica.net, aproximativ 450.000 de români, recomandarea este să-și refinanțeze creditul pe dobândă fixă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *