Cresc chiriile pentru spatiile de birouri din Europa

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Costurile de ocupare a spatiilor de birouri din Europa se inscriu pe o traiectorie ascendenta. Vor creste astfel chiriile, impozitele pe proprietate si costurile de mentenanta. Cu toate acestea, conform unui studiu de piata efectuat de cei de la DTZ via romanialibera.ro, valoarea maxima care se presupune ca va fi atinsa in 2015 va fi cu 12% mai mica decat cea inregistrata in 2007.

Situatia este insa inegala. Desi chiriile din Budapesta si Bucuresti vor creste cu 2,4% si respectiv 2,7% pe an, cele doua capitale vor inregistra cele mai modeste majorari ale costurilor de inchiriere ale spatiilor de birouri.

Valoare maximala o va cunoaste West End-ul din Londra, in timp ce birourile din Geneva si Benelux vor inregistra cresteri modice. In aceasta ordine de idei, se pare ca in 2015 birourile din West End vor fi surclasate doar de piata din Hong Kong. O crestere considerabila va cunoaste si Moscova, chiriile crescand astfel cu 3,8% pe an, urmata fiind de pietele din Varsovia si Kiev.

In ceea ce priveste pietele europene stabile, se estimeaza ca in urmatorii ani vor creste substantial chiriile in Munchen si in Paris, unde se pare ca in foarte scurt timp se va depasi numarul-limita de spatii de birouri de calitate superioara. Aceasta ascendenta fulminanta a districtului economic parizian (CBD) il va apropia in termeni de costuri pentru inchirierile de birouri de Geneva, considerata a fi cea mai scumpa zona de acest gen din Europa continentala (prognozele economistilor sustin ca pana in 2015 o unitate de lucru va ajunge la valoare aproximativa de 19,220 $).

Studiul efectuat de DTZ stabileste si diferentele dintre chiriile pentru spatiile superioare din punct de vedere calitativ si cele secundare. Cea mai mare diferenta va fi inregistrata pe pietele din Zurich, Geneva si Moscova, unde chiria pentru un birou prim va fi cu 100% mai mare decat cea pentru o locatie secundara. Diferentele cele mai mici vor fi inregistrate pe pietele din Paris si Stochholm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *