Creditul Prima Casa si criteriile de eligibilitate. Vechimea in munca

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Ce posibilitate am sa beneficiez de un credit Prima Casa daca am  un salariu de 2400 lei si o vechime de 4 ani jumatate dintre care 2 ani si jumatate la actualul loc de munca? In acelasi timp, sotul meu are un salariu de 1000 lei si o vechime de doar 6 luni la actualul loc de munca, dar si in general. Credeti ca avem sanse sa primim acest credit avand in vedere situatia sotului meu?

Pentru a putea contracta un credit, este necesar sa indepliniti toate conditiile de eligibilitate impuse de institutia de la care doriti sa obtineti finantare. Aceste conditii se pot referi atat la nivelul si tipul venitului, vechimea in munca, cat si la varsta si istoricul de creditare. Fiecare banca isi poate impune propriile conditii, in functie de politica interna de creditare.

Veniturile luate in considerare de catre institutiile financiare in acordarea de credite trebuie sa aiba caracter cert si permanent si trebuie sa poata fi dovedite prin documente.

In general, pentru a putea obtine un credit, este necesar sa aveti o vechime totala in munca de cel putin 1 an si o vechime la actualul loc de munca de 3 sau 6 luni. Vechimea minima variaza in functie institutie.

In situatia in care veniturile solicitantului de credit nu sunt suficient de mari pentru obtinerea sumei dorite, debitorul principal poate apela la unul sau mai multi codebitori, ale caror venituri se vor adauga la venitul sau, obtinand astfel un credit mai mare. Codebitori pot fi sotul/sotia sau rudele si afinii de gradul I (parintii si copii) pana la gradul IV, in functie de fiecare institutie. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un codebitor sunt diferite in functie de institutia financiara, fiecare avand norme proprii. In general, codebitorul trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii de eligibilitate ca solicitantul creditului si sa aiba acelasi domiciliu cu acesta, dar acest aspect depinde de fiecare institutie.

In situatia prezentata mai sus, se poate obtine un credit Prima Casa, iar veniturile luate in considerare vor fi doar cele ale sotiei, respectiv 2400 de lei.

Pentru a obtine un credit Prima Casa, este necesar ca solicitantul sa indeplineasca toate conditiile programului. Criteriile de eligibilitate sunt urmatoarele:

– Pot contracta un credit Prima Casa 4 si proprietarii care detin o locuinta cu o suprafata utila mai mica de 50 mp;

– Clientii care detin cote-parti dintr-o locuinta pot beneficia de credit pentru a achizitiona diferenta de cote-parti;

– Solicitantul poate contracta creditul pentru achizitionarea unei locuinte finalizate de pe teritoriul Romaniei sau pentru a construi o casa;

– Solicitantul trebuie sa detina un avans de minimum 5% din pretul de achizitie al locuintei (astfel, valoarea creditului va fi egala cu diferenta dintre valoarea de cumparare a locuinteti si valoarea avansului);

– Este necesar ca solicitantul sa constituie un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, in valoare de trei rate de dobanda;

– Solicitantul trebuie sa indeplineasca si conditiile prevazute in cadrul normelor interne de creditare ale institutiei finantatoare.

Sursa: www.efin.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Apartamente de vanzare in Cluj-Napoca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *