Chinezii ne ajuta la constructia autostrazilor

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Liu Zengwen, ambasadorul Republicii Chineze in Romania, a anuntat recent ca dezvoltatorii chinezi sunt dispus sa investeasca in constructia de autostrazi, adaugand, insa, ca pentru lucrarile de amploare trebuie asigurate garantii de stat.

Avand in vedere ca infrastructura tarii noastre este la pamant si ca proprii nostri dezvoltatori sunt mai mult decat incompetenti, oferta chinezilor este salutara.

Am face bine sa renuntam la patriotisme inoperante si sa-i lasam pe cei mai buni decat noi sa ne faca treaba. In ritmul in care decurg lucrarile demarate sub patronajul romanesc, nu vom avea autostrazi decat in mileniul trei.

Se pare ca tratativele sunt in plina desfasurare, reprezentantii unei firme din China efectuand deja vizitele de documentare. Problema este, cel putin in viziunea ambasadorului, ca procesul este foarte lent. Pentru o mai mare eficienta a negocierilor, oficialitatile din Romania trebuie sa-si invinga propensiunea pentru tergiversare.

Trebuie sa recunoastem ca exista niste probleme care trebuie sa fie rezolvate, cautand, ambele parti, solutiile potrivite“, a spus Liu Zengwen, adaugand ca investitorii chinezi trebuie sa cunoasca foarte bine cadrul legislativ si perioada de recuperare a investitiei, pentru ca avantajele sa fie reciproce.

Potrivit ambasadorului, pentru investitiile mari trebuie asigurate garantii de stat sau garantii comerciale, iar in acest moment statul roman nu poate sa le ofere, fiind conditionat de deficitul bugetar stabilit cu FMI si Uniunea Europeană.

Intr-adevar, investitiile mari trebuie sa fie asigurate, adica garantii de stat sau garantii comerciale. Daca cineva a luat un credit din banca comerciala, sigur trebuie sa fie asigurat, dar cu o cifra limitata. Daca o investitie sau fondul de stat vine aici, trebuie sa fie asigurata prin garantie de stat. In anumite situatii statul roman nu poate oferi aceste garantii de stat. Am discutat cu oficialitatile romane, este o problema foarte importanta. Daca nu se rezolva potrivit cu masurile potrivite sau adecvate, e greu sa mai inaintam. De ce? FMI si UE au stabilit o cifra pentru Romania anuala sa nu fie depasita anual pentru garantia de stat, pentru a controla deficitul bugetar, sa nu depaseasca cota stabilita de ei“, a spus ambasadorul.

Sursa: Bloombiz.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *