Cetatenii romani care lucreaza in strainatate pot aplica pentru un credit Prima Casa, dar nu toate bancile accepta acest lucru!

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

“Buna ziua, la un salariu de 2.000 euro obtinut in Uniunea Europeana si un credit de 800 euro as fi eligibil la un credit Prima Casa pentru suma de 35.000 euro pe 20 de ani? Va multumesc anticipat.”

In situatia in care va desfasurati activitatea in strainatate si doriti sa contractati un credit de la o institutie financiara din Romania, este necesar sa tineti cont de faptul ca majoritatea bancilor sunt reticente in acordarea de finantare acestei categorii de solicitanti.

Acordarea de credite ipotecare prin programul Prima Casa cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate sau pentru cei care obtin venituri in strainatate tine de normele interne de creditare ale bancilor participante la acest program.

In situatia in care doriti sa contractati un credit prin programul Prima Casa, este necesar sa indepliniti conditiile programului, si anume:

  • Pot contracta un credit Prima Casa si proprietarii care detin o locuinta cu o suprafata utila mai mica de 50 mp;
  • Clientii care detin cote-parti dintr-o locuinta pot beneficia de credit pentru a achizitiona diferenta de cote-parti;
  • Solicitantul poate contracta creditul pentru achizitionarea unei locuinte finalizate de pe teritoriul Romaniei sau pentru a construi o casa;
  • Solicitantul trebuie sa detina un avans de minimum 5% din pretul de achizitie al locuintei (astfel, valoarea creditului va fi egala cu diferenta dintre valoarea de cumparare a locuinteti si valoarea avansului);
  • Este necesar ca solicitantul sa constituie un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, in valoare de trei rate de dobanda;
  • Solicitantul trebuie sa indeplineasca si conditiile prevazute in cadrul normelor interne de creditare ale institutiei finantatoare.

In anumite conditii, unele banci ofera credite si cetatenilor romani ce locuiesc si lucreaza in strainatate. Acestea sunt institutii precum BRD, UniCredit Tiriac Bank, BCR, CEC Bank, Banca Comerciala Feroviara.

Conditiile pe care solicitantii trebuie sa le indeplineasca sunt, in general, urmatoarele:

  • vechime de cel putin 1 an in tara respectiva;
  • contract de munca incheiat pe perioada nedeterminta sau, in caz contrar, cel putin 2 contracte succesive, fara intrerupere, la angajatorul din strainatate;
  • ipoteca asupra unui imobil aflat in proprietatea solicitantului sau a unei terte persoane pe teritoriul Romaniei;
  • constituirea unui depozit colateral;
  • existenta unuia sau mai multor codebitori care realizeaza venituri pe teritoriul Romaniei.

Solicitantilor cetateni romani ce-si desfasoara activitatea in strainatate le sunt solicitate, de obicei, urmatoarele documente, traduse, legalizate si apostilate: contract de munca, carte de identitate, certificat de casatorie (daca este cazul), permis de sedere emis de autoritatile competente din tara respectiva, permis de munca emis de autoritatile competente din tara respectiva, adeverinta de salariu, extras de cont/fluturas de salariu in original, documente care sa ateste plata impozitelor si taxelor sociale, fisa fiscala.

Sursa: www.efin.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *