Ce tip de chirie as putea solicita pentru apartamentul meu?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

ghid proprietarÎn primul rând, trebuie să știi că există mai multe tipuri de chirie lunară, pe care o poți conveni cu chiriașii tăi. Specialiștii Blitz Imobiliare îți recomandă să dai dovadă de flexibilitate în ceea ce privește condițiile financiare, pentru că interesul tău ar trebui să fie acela de a-ți păstra chiriașii pentru un timp cât mai îndelungat.

-Chiria fixa;
-Chiria variabila;
-Chiria indexabila.

Citeste mai multe sfaturi in Ghidul proprietarului

Ținând cont de cele prezentate mai sus, ai mai multe variante la dispoziție, fiecare cu plusurile și minusurile sale și o vei putea alege pe cea pe care o consideri potrivită pentru tine.

Chiria fixă presupune plata lunară a aceleiași sume de bani pe întreaga perioadă de desfășurare a contractului de închiriere, fără a ține cont de fluctuațiile importante ale pieței imobiliare în acest sector. Foarte mulți proprietari cad în capcana vârfurilor de sezon, încercând să obțină o chirie cât mai mare atunci când prețurile sunt cele mai ridicate (lunile septembrie-octombrie în cazul Clujului)și să o păstreze la același nivel pe tot parcursul anului. Atenție, să nu cazi și tu în această capcană! Pentru că vei avea surpriza ca numai după câteva luni, în mijlocul iernii, chiriașii tăi să anuleze contractul de închiriere și tu să fii nevoit să cauți alți clienți în condițiile unei piețe situate la un nivel net inferior celui din perioada de vârf.

Chiria variabilă este o soluție pentru cele enumerate mai sus. Este expresia flexibilității de care și tu trebuie să dai dovadă în relațiile cu chiriașii tăi. Astfel, poți stabili cu aceștia nivele diferite ale chiriei în funcțiile de sezon: iarna când cheltuielile de întreținere sunt mai ridicate, este recomandat să accepți o chirie mai mică. La fel, vara, în perioada vacanțelor, când oferta de pe piața chiriilor este net superioară cererii.

Chiria indexabilă este specifică acelor contracte de închiriere desfășurate pe perioade îndelungate. Îți enumerăm mai sus, în cadrul ghidului, tipurile de chiriași existenți, iar una dintre categorii făcea referire la chiriașii parteneri/angajați ai companiilor cărora le sunt destinate apartamentele de protocol. Acestora le sunt caracteristice chiriile indexabile, pentru că puține sunt companiile care închiriază aceste apartamente pe perioade scurte de timp. De regulă vorbim de contracte pe parcursul a mai multor ani, iar chiria în acest caz se indexează în funcție de cursul valutar sau de inflație.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *