Ce este o franciză și cum funcționează?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

ce e o franciză

Până acum câțiva ani, extinderea prin franciză se întâlnea mai ales în cazul companiilor străine care voiau să intre pe o piață locală. Acestea căutau parteneri locali, buni cunoscători ai pieței autohtone, pentru a deschide reprezentanțe locale. În ultimii ani însă, tot mai multe societăți cu capital românesc se extind prin franciză, atât în capitală, cât și în alte multe mari orașe.

Cifra cumulată a afacerilor care operează în franciză în România a ajuns la 3,6 miliarde de euro în 2019 şi la 450 de concepte, din care 36% sunt idei de afaceri româneşti.

Francize mari în România și în lume

La nivel internațional exemplul cel mai elocvent de franciză este McDonalds, prezent în peste 36 de mii de locații la nivel global. Alte francize bine cunoscute sunt Subway, KFC, Burger King, Pizza Hut, lanțul Carrefour, Hilton Hotels și multe altele.

În România cele mai cunoscute francize sunt ”La doi Pași” cu peste o mie de locații și ”5 to Go” cu 130 de cafenele deschise în regim franciză.

Ce este o franciză?

Conform definiției date de Dicționarul Englez Oxford, o franciză este o autorizație oferită unui individ sau unui grup pentru a profesa într-un anumit domeniu în schimbul unei redevențe sau a unei părți din profit, platită cu caracter periodic.

Cum funcționează o franciză?

Francizele pot să difere între ele, dar câteva lucruri în comun sunt definitorii. Pentru a intra în parteneriat, francizatul plătește o taxa de intrare, de la câteva sute până la câteva sute de mii de euro, iar costurile deschiderii și operării unei francize până să genereze venituri pot la fel să difere de la câteva zeci de mii la câteva sute de mii de euro în primul an de activitate.

Contractele se încheie pe o durată de câțiva ani și pot fi reînnoite contra unei taxe stabilite de comun acord între părți.

Francizorul oferă partenerului său de franciză dreptul de a se folosi de brandul și logo-ul său, de meniul și rețetele sale, în cazul unui lanț de restaurante sau cafenele, sau softurile și procedurile de lucru în cazul unei companii imobiliare. Francizorul asigură training, suport și transferul de know-how către francizat.

În schimbul acestor drepturi francizorul plătește o taxă, către francizor, numită redevență anuală.

Avantajele unei francize

Avantajele unei francize sunt multiple, de la faptul că te folosești de un brand cu renume în piață, pănă la acumularea know-how-ului operațional și training-ului pentru diverse operațiuni. Aceste lucruri îți permit să ajungi rapid la profituri consistente, încă din primul an de operare.

Într-un cuvânt, nu trebuie să mai inventezi roata, o iei gata inventată, o cuplezi imediat la vehicul și demarezi.

Dacă vrei să pornești o afacere, dar:

  1. nu ai suficient capital de investiție
  2. nu deții cunoștințe avansate despre modelul de business pe care vrei să-l pornești
  3. nu știi să vinzi sau să negociezi pentru început
  4. nu crezi că poți recruta personal calificat pentru afacerea ta

…atunci o franciză la pachet cu servicii de suport, recrutare, training, softuri de operare și proceduri de lucru bine puse la punct, poate fi acel start miraculos pe care ți-l dorești.

Ce tip de franciză ți se potrivește?

Francizele diferă între ele. Nu toate sunt la fel. Cum știi că o franciză este un business potrivit pentru tine? Ce contează pentru tine? Criteriile după care te poți conduce sunt suma inițială de investit, costurile de operare, posibilitățile de profit, libertatea deciziilor de business, timpul necesar de investit, interesele și pasiunile tale.

Investiția inițială

În primul rând, investiția inițială poate să difere de la câteva sute de euro la milioane de euro. Așadar francizele presupun un risc corelat cu potențialul de câștig. Mai există însă francize cu taxă de intrare zero. Așadar câți bani poți investi? Ești confortabil cu suma solicitată pentru intrare în parteneriat și cu costurile operaționale din primul an?

Avantajele francizei

Libertate și suport

Îți dorești mai multă ghidare sau mai multă independență? Unii francizori oferă mai mult suport francizaților, punând la dispoziție servicii adiționale – cum ar softuri operaționale, proceduri de lucru, servicii de recrutare, training și mentorat, alții oferă mai multă independență și flexibilitate în luarea deciziilor de business. Ce nivel de libertate îți dorești și ce fel de suport îți dorești?

Posibilitățile de câștig

Mai vrei să știi și câți bani poți să faci în acest business. Unele afaceri presupun riscuri mai mari și aduc câștiguri mai mari, altele au un nivel de risc mai redus și aduc venituri mai mici. Vrei o oportunitate de business cu câștiguri mari imediate sau un business cu care să crești în timp?

Necesarul de timp

Unele francize presupun de asemenea, o investiție mare de timp, de exemplu restaurantele de tip fast-food care deschid dimineața târziu și se închid seara târziu. Ești dispus să investești atâta timp? Fii onest în privința timpului pe care îl poți aloca business-ului.

Interesele și pasiunile tale

Ia în considerare și interesele tale. Vei petrece mult timp lucrând pentru franciză, prin urmare ar fi grozav să-ți și placă. Unele business-uri sunt oportunități economice pure, altele sunt mai ușor de administrat dacă te interesează domeniul și-ți pasă de clienții pe care-i servești.

Așadar înainte să te decizi că vrei să intri într-un parteneriat tip franciză asigură-te că înțelegi modelul de business și pune cât de multe întrebări pentru a ști la ce să te aștepți înainte și după semnarea contractului:

  1. Ce fel de traininguri îți vor fi oferite?
  2. Ce taxe ai de plătit în primul an?
  3. Poți lua decizii pe cont propriu sau ai nevoie de vreo pre-aprobare?
  4. Poți schimba designul logo-ului?
  5. Primești un site la cheie cu toate materialele de marketing?

Dacă ești în căutarea unei francize în domeniul imobiliar, intră aici pentru mai multe detalii despre franciza Blitz.

În articolul următor îți vom vorbi mai în detaliu despre ce presupune franciza Blitz și ce beneficii ai dacă intri în parteneriat cu una din cele mai mari agenții imobiliare din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *