Ce aduce nou “Prima Casa 4”

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Acum ca s-au demarat creditarile cu aplomb si entuziasm, este momentul pentru o foarte „austera” analiza a programului Prima Casa 4. Obiectivul acestui efort „interpretativ” este de a da seama de caracterul special al acestei editii creditar-rezidentiale.

Exista cateva diferente notabile intre Prima Casa 4 si etapele precedente ale acestui program guvernamental de factura imobiliara. Chiar daca structura este similara, procesul de creditare fiind mai mult sau mai putin acelasi, modificarile aduse acestui eveniment, caci este intr-adevar un eveniment, de proportii sunt suficient de relevante pentru a fi cel putin punctate.

In primul rand, statul a decis sa garanteze doar 50% din valoarea creditelor acordate, cealalta jumatate cazand brutal si iremediabil pe „umerii” institutiilor financiare participante.

In ciuda faptului ca aceasta masura drastica poate parea un aspect legat exclusiv de dialogul dintre banci si stat, suntem informati ca miscarea ne afecteaza si pe noi in mod benefic. Astfel, costurile pe care trebuie sa le suporte clientul sunt si ele injumatatite.

Comisionul platit anual catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) scade cu nu mai putin de 50%, raportat fiind la valoarea totala a imprumutului.

A doua modificare majora adusa acestei a patra editii a programului Prima Casa 4 consta in posibilitatea proprietarilor care detin o locuinta cu o suprafata utila mai mica de 50 mp de a accesa un credit ipotecar. Sunt exclusi cei care au achizitionat respectiva locuinta tot prin intermediul Prima Casa.

Acestor doua diferente li se mai adauga cateva modificări de ordin tehnic:
– reintroducerea promisiunii de garantare pentru constructia de locuinte inainte ca imobilul sa fie inscris in Cartea Funciara;
– eliminarea limitei de varsta. Cu toate acestea, fiecare banca are propriile conditii de creditare care prevad ca varsta maxima a unui client la momentul finalizarii rambursarii unui credit sa nu depaseasca 65-70 de ani;
– limita de detinere a unei locuinte;

Sursa: Imobiliare.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *