Cât mai costă garsonierele în Cluj în 2022?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Prețul mediu pentru o garsoniera, în marile orașe din țara se învârte, de cele mai multe ori, în jurul sumei de 30.000 de euro, dar intervalul de prețuri variază, desigur, în funcție de foarte mulți factori ce țin de vechimea imobilului, zonă, finisaje, suprafață și altele. 

Făcând o analiză a bazei de date cu oferte din portofoliul Blitz, putem spune că cele mai ieftine se situează între 15.000 de euro (cea mai ieftină), iar cele mai scumpe ajung și la 163.000 Euro. 

Având în vedere prețurile în plină ascensiune, oferim câteva repere importante pentru cei care vor să achiziționeze locuințe cu suprafețe mai mici, acestea fiind și cele mai accesibile ca preț. 

Garsonierele sau apartamentele de tip studio au o piață constantă și au următoarele avantaje: 

  • Preț mai mic de achiziție,
  • Randament mai mare – la un preț mai mic la cumpărare, a un preț al chiriei aproape comparabil cu cel al unui apartament cu 2 camere, 
  • Se închiriază cel mai repede,
  • Ai cheltuieli de renovare și amenajare mai mici.

Așadar, toate aceste avantaje le fac să fie oportunitățile cele mai căutate de pe piață, de către investitorii ce vor să-și investească banii în imobiliare pentru a scoate un profit bun. 

Partea mai puțin avantajoasă a garsonierelor este că, în ultimii ani, s-au construit mai puține, prin urmare oferta de pe piață este mai redusă. Iar din cauza cererii mari de locuințe accesibile, dezvoltatorii au construit garsoniere cu o suprafață tot mai redusă – de 11 mp, de exemplu. La nevoie, dacă vrei să o folosești ca locuință personală, spațiul e mult prea redus. 

Suprafața minimă necesară 

Pentru un confort sporit, normativele legale în vigoare prevăd o suprafață a camerei de zi (sau a unicei camere în cazul garsonierelor) de minim 18 mp, cu un loc de luat masa de 2,5 mp, un spațiu de bucătărie de 5 mp, o baie de 4,5 mp, precum și spații de depozitare de minim 2 mp, toate într-o suprafața utilă de minim 37 de mp. 

De altfel, normativul stabilește clar și că aceste locuințe sunt destinate locuirii unei singure persoane. 

Ce garsoniere poți găsi pe piața din Cluj? 

Cele mai ieftine garsoniere au și cea mai mică suprafață sau au o suprafață mai mare, dar necesită investiții în renovare, sunt situate în blocuri vechi, și au de regula un nivel de confort 2 sau 3. 

  • Mănăștur 11 mp renovabilă  – 19.900 Euro.
  • Mănăștur, 11 mp  – 28.500 Euro. 
  • Gheorgheni 11 mp – 30.000 Euro 
  • Gruia – 11 mp – 31.000 Euro
  • Florești 20 mp – 27.500 Euro 

La polul opus sunt garsonierele situate în zone ultracentrale, cu finisaje premium și balcoane generoase: 

  • 39 mp, ultracentral  – 163.000 Euro
  • 37 mp, (19 mp balcon), Dorobanților – 142.304 Euro
  • 48 mp, Mărăști – 126.500 Euro 
  • Studio, 38,14 mp / 135.000 Euro

Randamentul din închiriere 

Indiferent de prețul de achizție, ce ne interesează la o proprietate imobiliară în scop investițional este randamentul de investiție. O decizie privind achiziționarea unui imobil este înțeleaptă, potrivit experților în investiții, atunci când randamentul anual obținut se plasează între 7,4% și 8,3%, ceea ce înseamnă că ai cumpărat la un preț apropiat de valoare, deci ai luat o decizie corectă.

Așadar, înainte de a face achiziția, fă un calcul al Randamentului și a Timpului de recuperare a invetiției! 

Să luăm ca exemplu o garsonieră cu o suprafață de 28 de mp, într-un bloc vechi din zona Bulgaria, cu un preț de achiziție 42.000 de euro.

Chiria pe proprietatea respectivă este în jur de 300 euro pe lună. Cu o rată de ocupare de 100% poți obține 3.600 de euro pe an. 

Randamentul unei asemenea achiziții este unul foarte bun, de aproximativ 8,57% pe an, iar investiția ar putea fi recuperată în aprox. 11,66 ani.

R – 3.600 Euro / 42.000 x 100% = 8,57%

T – 42.000 / 3.600 = 11,66

Pentru calcule mai avansate care să implice cheltuielile pe care o investiție o implică – grad de ocupare, cheltuieli de amenajare, impozit anual, fond de reparații, plata dobânzilor, apelează cu încredere la consultanții pe investiții Blitz. 

Dacă ești în căutarea o garsonieră în care să investești în această perioadă a anului, la Blitz găsești o ofertă mare de garsoniere în peste 18 orașe din România, care îți pot asigura randamente bune investiționale! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *