Cat costa o casa perfect “verde”

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Avand in vedere ca toate sunt scumpe, o casa care-si produce singura energia este de preferat uneia standard. Nimic nou pana aici. Daca insa casa sustenabila costa prea mult pentru buzunarul romanului cu venit mic si mediu, situatia se modifica drastic.

Bineinteles ca vrem o locuinta care sa nu mai depinda in niciun fel de utilitatile furnizate prea scump de catre institutiile locale. Intrebarea este, insa, cat am fi dispusi sa platim pentru o casa completamente autonoma.

Arhitectul austriac Juri Troy a prezentat, in cadrul concernului international Velux, o casa perfect „verde” care, cel putin teoretic, isi amortizeaza pretul de cumparare in nu mai putin de 30 de ani. Avand in vedere ca un credit bancar pentru un biet apartament te tine prizonierul unei banci, in principiu, tot pe o perioada de 30 de ani, aceasta casa nu pare sa iasa din standardele pe care le cunoastem cu totii.

Sa vedem, insa, despre ce suma este vorba. Casa lui Troy poate fi cumparata cu nu mai putin de 850.000 de euro. Chiar daca suma este perfect justificabila, romanul standard nu isi permite sa faca o astfel de investitie.

Se pare ca Sunlighthouse ofera de patru ori mai multa lumina decat o casa traditionala. .Mai mult decat atat, este alimentată cu aer proaspat pe tot parcursul anului: in perioadele reci, ventilatia cu recuperare de caldura asigura un climat interior sanatos, iar primavara se activeaza programul de aerisire automata prin intermediul ferestrelor. Senzorii amplasati pe peretii exteriori si la interiorul cladirii controleaza calitatea aerului si pot comanda deschiderea sau inchiderea automata a ferestrelor. Nevoia minima de incalzire este indeplinita de o pompă de caldura sol-apa. Panourile fotovoltaice de pe acoperis furnizează energie electrica.

Incalzirea apei calde menajere este realizata, in mare parte, prin intermediul panourilor solare termice astfel ca Sunlighthouse poate produce mai multa energie decat are nevoie. Surplusul poate fi transferat in sistem, contra cost, aducandu-i bani proprietarului.

Soarele este o sursa uriasa si neexploatata de energie. In fiecare an, genereaza un surplus de energie de 1500 de ori mai mare decat consumul inregistrat la nivel global. Si atunci, de ce sa nu cautam solutii pentru a valorifica o astfel de resursa? Ca producator de ferestre de mansarda, VELUX vine cu o serie de propuneri prin care electricitatea poate fi inlocuita integral de lumina natural“, a declarat Alexandra Maier, arhitect VELUX Romania.

Pana una alta, aceasta casa este mult prea costisitoare pentru buzunarele noastre.

Sursa: Money.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *