Cât costă închirierea, întreținerea și amenajarea unui spațiu comercial

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!
spatii comerciale

Dacă intenționezi să-ți deschizi un business și ești în căutarea unui spațiu comercial, ai nevoie să știi, ce spații poți găsi pe piață și care sunt costurile de închiriere, amenajare și întreținere.

Înainte să-ți faci un buget de lansare, trebuie să știi că spațiile comerciale amplasate la parter sau în clădiri istorice, amenajările se fac de către chiriași. Acest lucru poate fi negociat în favoarea ta, pentru a obține și include în contract un termen de grație și neplată a chiriei pe durata derulării lucrărilor de amenajare a spațiului.

Cele mai multe spații care se dau spre închiriere (la prima închiriere) sunt la stadiul semifinisat și pot avea cel mult o pardoseală tehnologică, sistem de ventilație și sistem de iluminat cu led și pereții albi. Sunt finisate doar spațiile comune, cum ar fi holurile și băile.

Contractual ai obligația de a aduce spațiul la stadiul în care l-ai preluat. Însă dacă amenajările sunt considerate un upgrade de către proprietar, amenajările pot fi păstrate. De regulă, trebuie demolate pentru că reprezintă imaginea unui brand, care nu mai pot de folos următorului chiriaș, exceptând poate corpurile de iluminat, prizele sau mocheta.

Pe langa chiria lunara, un proprietar care închiriază un spațiu comercial, amplasat în cadrul unui mall, mai are de plătit costul mentenanței – service charge.

Acest service charge pentru spațiile comerciale amplasate mai ales în mall-uri presupune plata pentru serviciile de securitate, curățenie, intreținere, electricitate, climatizare (racire/incalzire), curățenie în spațiile comune (holuri, lifturi, băi comune), spălat geamuri cu alpiniști industriali (de 2 ori pe an), mentenanța spațiului din fața clădirii (curățat zăpada, tuns iarba), salariile angajaților de la recepție, închirierea echipamentului de supraveghere video și cota-parte pentru contractul de securitate, dacă este cazul.

Costul mentenantei pentru spații comerciale este cuprins:

  • 3,50 euro/ mp si 7,50 euro/ mp pe lună

Spațiile comerciale clasice stradale au doar chirie, la un preț al chiriei între 10 și 50 euro/mp în funcție de cât de buna e poziționarea sau zona, dacă au sau nu vad comercial, iar cheltuielile cu utilitatile se plătesc separat către furnizori, și nu au mentenanță.

Cât despre costurile de amenajare, acestea diferă de la materialele folosite, dimensiunea spațiului și manoperă. Orientativ, o amenajare a unui spațiu de 200 de mp, cafenea kids friendly cu spațiu de joacă pentru copii, în Cluj, a costat 20 de mii de Euro (10 euro/mp). Spațiul a fost preluat la stadiul semifinisat cu șapă autonivelantă, la parterul unui bloc nou construit. Pentru această amenajare, proprietarul business-ului a negociat o perioadă de grație de la plata chiriei de 3 luni.

Vezi câteva oferte de spații comerciale în Cluj în care poți să-ți pornești business-ul, pentru care agenții noștri Blitz te pot ajuta să negociezi și să obții un tarif bun de închiriere, precum și o perioadă de grație pe perioada amenajării:

Spatiu comercial stradal, 1200 mp, zona Expo Transilvania

Cladire cu destinatii multiple, 1000 mp, ideala pentru clinica/pensiune/birou

Spatii comerciale in complex nou, 118-180, ideale pentru comert/farmacii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *