Case semifinisate sau complet utilate? Care sunt mai avantajoase?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!
case semifinisate

Ai dat peste termeni precum nefinisat sau ”la alb” sau ”la gri” și nu știi ce înseamnă în cazul apartamentelor sau caselor de vânzare?

Sunt niște specificații simple, care, vei vedea, influențează puternic prețul de vânzare, dar și deciziile pe care le ai de luat în privința viitoarei tale locuințe.

Casa la roșu

O primă variantă de finisare este ”casa la roșu”, care este o casă terminată doar pe jumătate, fiind finalizate doar elemente precum fundația, structura, zidăria și acoperisul. Sunt cele mai ieftine case, și presupun încă foarte multă muncă. 

Casa la gri

Apartamentele sau casele de vânzare semifinisate, sau ”la gri”, sunt locuințele care spre deosebire de cele ”la roșu”, au în plus termoizolație, hidroizolație, și pereții finisați tencuiți. Instalația electrică este și ea pusă pe poziții, mai puțin întrerupătoarele și prizele sau corpurile de iluminat.

Și într-o astfel de locuință mai sunt multe de făcut, dar din acest punct începe partea ”FUN”, cea în caree alegi finisajele și mai ai de montat:

  • Faianță în baie și bucătărie și gresie în baie (și /sau bucătărie)
  • Parchetul (cu sau fără încălzire prin pardoseală)
  • Obiectele sanitare (chiuvetă, cadă, vas de toaletă, baterie pentru chiuvetă și cada de duș)
  • Centrala termică și sistemul de termoficare (calorifere și țevi)
  • Ușile  de interior (foi de uși și tocurile de uși). 
  • Prizele și întrerupătoare și la final corpurile de iluminat

Prin urmare, marele avantaj al casei sau apartamentului semifinisat este faptul că-ți poți alege finisajele după propriul plac, spre deosebire de varianta ”la cheie”, când nu mai ai de făcut nicio alegere. Varianta semifinisată este deosebit de cerută pe piață, în special în cazul caselor. 

În funcție de localizarea imobilului, prețul acesteia poate fi cu până la 10% mai mic decât a unei locuințe la ”cheie”. 

Un alt motiv pentru care variantele semifinisate sunt preferate este cel al întârzierilor în construcție – sunt oarecum o regulă situațiile în care un ansamblu rezidențial este realizat la roșu sau la gri, și apoi trebuie să aștepți luni bune pentru finisare. Preluând proiectul de la stadiul de gri, te poți asigura că grăbești toate lucrările pe care să le finalizezi în regie proprie, personal sau cu ajutorul unei echipe de muncitori. 

Dacă vrei să-ți alegi propriile finisaje, sau crezi că te descurci pe cont propriu să și le montezi, varianta de semifinisat este opțiunea care îți va aduce cele mai multe satisfacții. 

Casa la alb

O casă la ”alb” sau finisată este o locuință cu pereții finisați, cu lavabil, care are toate obiectele sanitare, prizele, intrerupatoarele, corpurile de iluminat, parchetul, gresia, faianța montate.

Ce mai e de făcut în cazul acestei locuințe este doar să procuri mobila și electrocasnicele. Avantajul de a cumpăra o locuința ”la alb” este că te poți muta rapid în noua locuința și poți alege tu cum vrei sa fie amenajată fiecare încăpere. Dacă ești fericit cu finisajele pe care constructorul le-a ales pentru tine, atunci varianta de casă la ”alb” va fi o binecuvântare pentru tine. Totul e aproape gata și trebuie doar să comanzi mobilierul. 

Casa la cheie

O ultimă variantă pe care o ai este casa ”la cheie”, complet finisată, mobilată și utilată. O proprietate cu predare la cheie este complet finisata, dotată cu toate cele necesare locuirii, fără să faci nicio altă investiție suplimentară, – are toate instalațiile sanitare și electrice funcționale, inclusiv mobilerul și electrocasnice, așadar este complet funcțională, iar tu nu ai de făcut nicio alegere în privința ei. 

Avantajul în acest din urmă caz e că astfel de amenajări sunt de regulă costistitoare și sunt realizate cu ajutorul unor designeri de interioare, prin urmare, dacă nu ai cunoștințe sau experiență de amenajări interioare, s-ar putea ca ce găsești deja să fie mai mai bine decât ce poți realiza prin forțe proprii. Și dacă ce există deja îți și place foarte mult, atunci aceasta este varianta de casă pe care o vrei cel mai tare! Doar fă-ți bagajele cu lucrurile personale și instalează-te în noua ta casă! 

Dezavantajul variantei la cheie este faptul că prețul o să ți se pară inițial mare (dacă îl compari cu prețul altor case similare listate pe piață). Dar când vei contabiliza prețul mobilierului și al electrocasnicelor și al dotărilor, vei constata că ai făcut de fapt o afacere foarte bună. 

Dacă ești în situația în care îți dorești o personalizare a casei cu preferințele tale în materie de finisaje, alege atunci o proprietate la stadiul de semifinisat!