Casa Verde Fotovoltaică 2024: Cine este eligibil și când se redeschide programul

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Îți dorești consumuri mai mici la încălzire, apă caldă și electricitate? Panourile fotovoltaice au devenit tot mai populare în ultima perioadă, datorită costurilor tot mai mici, deoarece permit producția de energie electrică din surse regenerabile, singura resursă necesară fiind Soarele. 

Mai mult de atât, datorită tehnologiilor performante, acestea pot funcționa chiar și atunci când este înnorat afară sau în zilele  cu mai puțin soare iarna.

Acum poți să faci un upgrade sistemelor de încălzire și răcire a casei și să economisești la facturile de energie electrică, prin Programul Casa Verde Fotovoltaice. 

Acest program oferă finanțare pentru instalarea de panouri solare și te ajută să-ți transformi casa într-o locuință ecologică și eficientă energetic.

Instalarea panourilor solare aduce numeroase beneficii atât locatarilor, cât și mediului înconjurător:

  1. Panourile solare produc energie electrică fără emisii de carbon, contribuind la reducerea impactului asupra mediului înconjurător.
  2. O casă cu performanță energetică ridicată înseamnă facturi mai mici pentru energia electrică, permițându-ți să economisești pe termen lung.
  3. După instalarea panourilor fotovoltaice, nu mai ești dependent de distribuitorul de energie electrică, având posibilitatea de a-ți produce propriul curent electric.

Ce este acest program?

Programul Casa Verde Fotovoltaice este administrat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și este destinat proprietarilor de locuințe interesați de transformarea acestora în locuințe ecologice și eficiente energetic.

Cine sunt vizați?

Persoanele fizice și unitățile de cult sunt eligibile să participe la acest program.

Ce primești?

Beneficiarii programului primesc o finanțare de până la 20.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de minimum 3 kW. Beneficiarii trebuie să contribuie cu o sumă de 2.000 de lei din surse proprii.

Scopul programului

Scopul programului este reducerea impactului asupra mediului, creșterea performanței energetice a locuințelor, reducerea consumului de energie și, implicit, a costurilor pentru facturi.

Când se redeschide programul?

Aplicația Programului Casa Verde Fotovoltaice s-a deblocat pe 23 ianuarie 2024. Solicitanții care nu au selectat un instalator până la data suspendării Programului au acum  90 zile pentru a alege un instalator validat (din lista celor 600 de instalatori validați în sistem), prin intermediul aplicaţiei AFM la adresa www.afm.ro .

Condițiile de participare

Condițiile de participare sunt aceleași precum în anul precedent. Se pot înscrie persoane fizice care îndeplinesc anumite criterii de eligibilitate, printre care:

  • Domiciliul solicitantului trebuie să fie în România.
  • Nu trebuie să prezinte restanțe de plată la bugetul de stat și local.
  • Imobilul unde se demarează proiectul nu trebuie să fie afectat de sarcini.
  • Solicitantul trebuie să fie proprietar/coproprietar al imobilului sau să dețină un drept de folosință.

Se pot înscrie în programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 doar locuințele individuale și duplexurile cu maxim doua locuinte.

Cum te înscrii?

Înscrierea în program se realizează printr-o aplicație informatică, prin crearea unui cont AICI, iar documentele necesare sunt:

  • Actul de identitate al solicitantului
  • Certificatul de atestare fiscală
  • Extras de carte funciară
  • Copia cărții funciare colective

Evaluarea actelor și selecția beneficiarilor se realizează în termen de maximum 90 de zile.

Dacă îți dorești să îți transformi locuința într-o casă ecologică și să beneficiezi de finanțare pentru instalarea de panouri solare, Programul Casa Verde Fotovoltaice poate fi o oportunitate excelentă pentru tine.