Casa Smart – o Casă a Viitorului pe care o poți avea în prezent

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Imaginează-ți cum ar fi să pornești spre casă și înainte să pornești motorul, să-i dai o comandă vocală sistemului inteligent de acasă să o pregătească până la sosirea ta, adică fix în 28 de minute: să aerisească locuința, să o încălzească la 24 de grade, să aprindă luminile în bucătărie și să închidă jaluzelele și să mai pregătească și playlist-ul tău preferat?

Până nu demult astfel de descrieri păreau desprinse din filme science-fiction și ne imaginam că doar cei foarte bogați își pot permite astfel de sisteme automatizate. Astăzi, cu ajutorul tehnologiei, tot mai accesibile publicului larg, astfel de funcții sunt tot mai accesibile și încep să aibă și căutare pe piață.

Cât de accesibile sunt astfel de sisteme și ce presupun acestea, îți spunem în continuare.

În primul rând, conceptul de Smart Home a fost gândit pentru a ne simplifica viața și a ne spori confortul în locuințele noastre. Într-o astfel de casă totul devine controlabil cu o atingere de buton sau o comandă vocală, pe care o dai de pe telefonul mobil.

Acest concept a fost posibil grație implementării tehnologiei Internet of Things (IoT) și a roboticii. Chiar s-a inventat un termen separat pentru acest domeniu – ”domotică” pentru a descrie aplicațiile de automatizare a locuințelor.  

Astfel într-o locuință, cu ajutorul unui sistem inteligent, poți controla:

  • confortul termic, setând temperaturi diferite pentru încăperi diferite la intervale diferite din zi și din noapte, 
  • iluminatul în interior și exterior, cu setări speciale pentru iluminatul de zi sau de seară, 
  • consumul de energie termică și electrică
  • încălzirea apei în locuință, 
  • sistemele de ventilație
  • sistemul de irigare a gazonului
  • electrocasnicele – cafetiera, aspiratorul, frigiderul sau cuptorul,
  • sistemul audio-video din fiecare încăpere. 

Și nu în ultimul rând, aplicațiile de Smart Home îți pot asigura o siguranță sporită cu ajutorul unui sistem de alarmă antiefracție super performant.

Prețuri între 500 și 25.000 de Euro

Costurile implementării unor astfel de sisteme inteligente sunt destul de ridicate, acesta fiind  și principalul lor dezavantaj. Acestea însă depind de complexitatea sistemului implementat.

  • Poate fi un proiect simplu de control al sistemului de iluminat și al prizelor. Într-un apartament cu 2 camere, baie și bucătarie, prețul ar fi în jur de 500 de euro.
  • Sau poate fi un proiect complex, cu control al sistemului de iluminat, al sistemului de climatizare, de închidere și deschidere a geamurilor, securitate a casei, dar și controlul rulourilor și draperiilor, prețul în acest caz poate să ajungă până la 25.000 de euro

Avantajele unui sistem inteligent

Partea bună e că instalarea dispozitivelor smart, de cele mai multe ori, nu implica modificări majore ale infrastructurii casei. Așadar, dacă planifici o integrare de tehnologii smart în propria casă, consultă firme specializate, care îți pot oferi cele mai avansate soluții disponibile pe piață la ora actuală. 

Odată implementate, acestea îți vor recupera costurile în timp, prin economiile la energia termică și electrică și timpul câștigat, prin activarea lor.

Vezi ofertele din portofoliul Blitz din Cluj de locuințe noi sau în construcție în care poți instala fără modificări sau cu modificări minore sisteme inteligente de ”domotică” sau contactează un agent Blitz pentru o ofertă personalizată. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *