Care este cea mai avantajoasă compartimentare a unui apartament de bloc?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Atunci când ești în căutarea unui apartament nou sau vechi, după caz, trebuie să te decizi în privința unui aspect foarte important ce ține de configurația viitoarei tale locuințe și anume compartimentarea ei. În materie de “apartamente la bloc” ai următoarele opțiuni: 

  • Decomandat cu intrări separate în fiecare cameră. 
  • Semidecomandat cu trecere dintr-o cameră în alta.
  • Open space – living și bucătărie sau living cu dormitor. 

Nu-ți vom recomanda un anumit tip de compartimentare, îți vom spune doar că fiecare compartimentare are atât avantaje, cât și dezavantaje, iar alegerea îți aparține în funcție de nevoile tale locative și gradul de confort dorit. Să începem cu avantajele fiecărui tip de compartimentare. 

Apartamentul open space

Un apartament de tip open space înseamnă ”mai mult timp împreună petrecut cu voie bună” în cea mai încăpătoare cameră din locuință. 

Într-un apartament cu mult spațiu deschis ai loc de multă mișcare, avantaj obținut prin eliminarea pereților despărțitori, traficul fiind astfel mult mai lejer, în plus auzi mai puține uși care să se deschidă și închidă încontinuu. 

Spre deosebire de un apartament decomandat, un apartament open space este mult mai luminos deoarece beneficiază de mai multe geamuri, accesul la lumină naturală fiind unul din aspectele cele mai importante pentru bunăstarea psihică a locatarilor. 

Un alt avantaj, de care se bucură în special părinții de copii mici, este supravegherea mai ușoară a copiilor. În timp ce pregătești, de exemplu cina, îți poți supraveghea liniștit copilul care se joacă în zona de living.

Dezavantajul major al unei locuințe open space este mirosul de mâncare răspândit în toată casa sau faptul că nu ai intimitate într-un astfel de spațiu deschis, precum și zgomotul care se propagă foarte ușor în toată casa la orice oră din zi sau din noapte. 

Apartamentul semidecomandat

Apartamentele semidecomandate sunt de regulă vechi, au o suprafață mai mică și sunt considerate mai puțin confortabile, prin urmare au atuul unui preț mai avantajos, la aceeași suprafață locativă. 

Acest avantaj merită luat în calcul mai ales în situația în care vrei să achiziționezi un apartament într-un oraș mare unde prețurile apartamentelor tind să fie mai ridicate. 

Un alt punct forte al unui apartament semidecomandat este economia de energie, deoarece poți folosi un singur dispozitiv pentru a încălzi sau răcori livingul și dormitorul, ceea ce va rezulta în facturi mai mici la electricitate sau agent termic.

Dezavantajul acestui tip de apartament este lipsa de autonomie calorică a fiecărei încăperi și lipsa de intimitate în spațiul comun, tocmai de aceea noi recomandăm acest tip de apartament persoanelor singure sau cuplurilor fără copii.   

Apartamentul decomandat

Un apartament decomandat constituie un optim de compartimentare din punct de vedere arhitectural și asigură tuturor locatarilor în primul rând intimitate și faptul că nu-i vei deranja pe ceilalți atunci când vei ieși din cameră ca să mergi la baie sau bucătărie. 

Un alt avantaj al compartimentării decomandate este autonomia calorică. Poți seta caloriferul pentru fiecare cameră la temperaturi diferite, după preferințele fiecărui membru al familiei sau după gradul de utilizare a încăperii. Pe termen lung, asta poate să însemne facturi mai mici la termoficare sau energie electrică.

Un al treilea avantaj des menționat de cumpărători este bucătăria separată de restul casei, respectiv faptul că poți găti fără să răspândești mirosul de mâncare în toată casa. 

Dezavantajul unui apartament decomandat sunt date de aceleași caracteristici ale apartamentului – holul cu intrări separate pentru fiecare cameră, uși care se închid și se deschid mereu, senzația de izolare în timp ce gătești la bucătărie. 

Acum că ai aflat ce înseamnă termenii folosiți în anunțurile imobiliare, îți va fi mai ușor să iei decizii în ceea ce privește viitoarea ta locuință. Indiferent de alegerea ta, noi îți stăm la dispoziție cu o ofertă largă de apartamente de toate tipurile și îți furnizăm cu prioritate informațiile legate de compartimentarea apartamentelor astfel încât nevoile tale locative să fie pe deplin satisfăcute.