Boom-ul imobiliar a fost generat de investitiile straine

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Dorina Antohi, directorul adjunct al directiei Politica Monetara BNR, este de parere ca explozia imobiliara a fost generata, in primul rand, de investitori straini care si-au incercat norocul in Romania si au pus in aplicare diverse planuri mai mult sau mai putin pertinente.

In aceeasi ordine de idei, Dorina Antohi sustine ca traiectul ascendent al acest sector nu are nicio legatura cu programele de creditare.
Sa nu uitam ca unii specialisti ai pietei imobiliare neaga vehement relevanta proiectului Prima Casa, declarand raspicat ca implicarea statului in dinamica imobiliara este de rau augur.

Este aproape unanim acceptat faptul ca dinamica tranzactionala trebuie lasata sa evolueze in mod natural. Prima Casa 4 si proiectele derulate prin Agentia Nationala de Locuinte reprezinta, in aceasta ordine de idei, stimuli artificiali care, pe termen mediu si lung, au efecte cel putin iritante.

“Faptul ca asociati creditarea cu boom-ul din sectorul imobiliar, este cel putin fortata, deoarece creditul pentru locuinte a avut o pondere foarte scazuta in momentul in care a inceput sa creasca, prin 2003 – 2004. Abia a ajuns in punctul maxim al sau la 24% din totalul creditului acordat populatiei”, a declarat Dorina Antohi.

Conform spuselor reprezentantului BNR, doar 12% din soldul de credite acordat de institutiile bancare a fost folosit pentru achizitionarea de noi locuinte.

Cererea pentru locuinte si boom-ul din acest sector a venit din investitii straine“, a declarat Antohi, subliniind faptul ca programele de credite au contribuit prea putin la mult controversatul boom imobiliar.

Sursa: Bloombiz.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *