BNR reduce din nou dobanda de politica monetara. Se da liber la credite?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

A devenit o obisnuinta deja ca Banca Nationala sa reduca regulat dobanda de politica monetara. Incepand cu 6 noiembrie aceasta va fi de 4%, fata de 4,25% cat era pana in prezent, BNR incercand prin aceasta masura sa relanseze creditarea.

Parerile specialistilor sunt impartite, unii considerand ca o astfel de masura este buna mai ales intr-un an in care rezultatele economiei romanesti nu au fost foarte spectaculoase, iar altii sunt de parere ca bancile isi vor pastra si mai departe atitudinea inca rezervata in ceea ce priveste creditarea.

“Economia ramane destul de slaba. Daca dam la o parte anul agricol foarte bun, performanta economiei in 2013 nu a fost impresionanta, asa ca exista loc de a incerca sa o ajuti prin reducerea dobanzii de politica monetara”, a declarat analistul economic Aurelian Dochia.

“Ceea ce este semnificativ din partea BNR este o directie care sa continue. Daca banca centrala opereaza o asemenea reducere, mesajul pe care il transmite este ca lucrurile merg din punct de vedere al politicii monetare intr-o directie incurajatoare si ne putem permite sa scadem in continuare dobanzile”, a completat acesta.

Analistul Mircea Cosea sustine ca bancile romanesti sunt dependente de bancile-mama din strainatate si o astfel de masura nu le vor modifica actiunile in perioada urmatoare. De asemenea anul 2014 va aduce noi alegeri in Romania si guvernantii vor fi tentati sa-si “momeasca” alegatorii cu “pomeni electorale”.

“Pe de o parte, multe banci din Romania depinde de centre din strainatate care au o precautie vizibila in ultimul timp si care nu si-au marit aproape deloc expunerea in tara, iar pe de alta parte, nu reusim sa reducem nivelul creditelor neperformante care este o chestiune complicata pentru banci. As spune ca bancile sunt inca intr-o anumita perioada de stres in legatura cu ce se va intampla sub presiune politica cu acele clauze abuzive. Daca politica va lua masuri in directia asta, avand in vedere ca in anul viitor sunt alegeri si Guvernul va trebui sa fie mai aplecat spre populism, bancile vor avea de suferit in continuare si vor fi retinute in relansarea creditarii si scaderea dobanzilor la credite”, a comentat Cosea.

Ultima reducere a dobanzii de politica monetara a fost operata de BNR in 30 septembrie, cand aceasta a ajuns la 4,25%.

Sursa: www.business24.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *