BNR coboară dobânda cheie la un nivel minim record !

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Românii ar putea plăti dobânzi mai mici pentru creditele contractate de la băncile comerciale. BNR a decis reducerea dobânzii de referinţă cu încă 0,25 puncte, la 6,25%.

Prin reducerea dobânzii cheie, bancherii ar trebui să nu mai fie tentaţi să-şi ţină banii în seifurile Băncii Centrale ci să-i îndrepte pe piaţă sub formă de credite.

Consiliul de Administraţie al băncii centrale a decis a patra reducere a dobânzii cheie din acest an, cu un sfert de punct procentual, reducând principalul instrument al politicii monetare la un nivel minim record de 6,25% pe an.

Astfel, în a patra şedinţă de politică monetară din acest an, boardul Băncii Naţionale a României (BNR) a decis să continue reducerea graduală a dobânzilor.

În ianuarie, BNR coborâse dobânda cheie de la 8% la 7,5%, pentru ca în februarie să continue în acelaşi ritm, reducând dobânda la 7%, iar în martie la 6,50% pe an.

În urma deciziei, scad automat şi dobânda la facilitatea de credit (credit lombard), de la 10,50% pe an în prezent la 10,25%â şi la facilitatea de depozit, de la 2,50% la 2,25%, acestea fiind fixate într-un culoar de plus/minus 4 puncte procentuale faţă de dobânda de politică monetară.

Banca centrală a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele în lei şi de 25% pentru cele în valută ale băncilor, şi a menţionat că va continua “gestionarea adecvată” a lichidităţii din sistemul bancar.

Sursa: Imopedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *