Avem nevoie de un miliard de euro pentru realizarea cadastrului general

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Suntem informati, via Capital.ro, ca Romania are nevoie de aproximativ un miliard de euro pentru realizarea cadastrului general. Avand in vedere ca oficialii locali nu dispun de aceasta suma deloc neglijabila, pare-se ca s-au inaintat solicitari la Banca Mondiala si la Comisia Europeana.

In aceasta ordine de idei, Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura, ne anunta ca toate proiectele ample si de lunga durata depind direct de realizarea acestui cadastru general, atat comasarea terenurilor cat si investitiile in infrastructura necesitand informatii valide si actualizate.

Agricultorii romani au capacitatea de a cultiva mai mult, dar lipsa cadastrului ramane o mare problema pentru ca nu le permite sa se asocieze. In plus, o mare parte din proiectele de infrastructura sunt blocate din lipsa cadastrului. De aceea, trebuie investit sistematic pentru realizarea acestuia. Trebuie spus ca existenta cadastrului este o conditie necesara, insa nu suficienta, dar cat timp nu avem cadastru orice problema de comasare a terenurilor nu se rezolva“, a spus Ciolos.

Desi Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara a demarat acest proiect complex in 2007, progresele facute sunt cel mult modice. Mai mult decat atat, lucrarile trebuiau finalizate la sfarsitul lui 2010. Iata ca suntem in 2011 si cadastrul general este inca pe nicaieri.

Suntem informati ca valoare investitiei a fost estimata la 994 milioane euro.

Necesarul pentru realizarea cadastrului este de un miliard euro. Trebuie cautate surse de finantare si ar trebui sa incercam sa obtinem bani de la Banca Mondiala si Comisia Europeana“, a spus Valeriu Steriu, presedintele Comisie prezidentiale pentru agricultura.

Se pare ca multe terenuri si constructii din Romania sunt impozitate incorect tocmai din lipsa infamului cadastru general.

Deocamdata proiectul este, daca nu abandonat, cel putin stagnant.

Asteptam cu interes raspunsul Bancii Mondiale si a Comisiei Europene la solicitarile facute de bravii nostri oficiali atat de interesati de impozitarea corecta.

Sursa: Capital
Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *