Asigurarea locuințelor, obligatorie numai pe hârtie?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Cutremurele recente din Turcia, Siria, dar și județul Gorj din România au activat niște butoane dureroase din istoria României – cutremurul din 1977, cu magnitudinea de 7,4 Mw care a făcut 1.578 de victime și a dărâmat 32 de clădiri, majoritatea din București. 

Orașul este în continuare plin de clădiri vulnerabile seismic și potrivit unei analize dată publicității în martie 2022 de UNSAR (Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România), peste 100.000 de persoane ar putea fi afectate în eventualitatea unui cutremur şi circa 210.000 clădiri ar putea fi avariate.

În caz de dezastre nu sunt alocați bani de la bugetul de stat pentru proprietățile private avariate, singura soluție fiind asigurarea locuințelor. Cei care aleg să nu-și facă asigurare de locuință, în caz de dezastru, nu primesc niciun fel de despăgubiri de la buget pentru reparații.  

Așadar, una din soluții este asigurarea în caz de dezastre. Însă potrivit  PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) doar 20% din imobile din România sunt asigurate. Care să fie cauza? 

4 din 5 locuințe nu au asigurare

Potrivit Legii 260 din 2008, cei care sunt responsabili de punerea în aplicare a legii privind asigurarea obligatorie a locuințelor sunt primăriile care trebuie să trimită înștiințări proprietarilor privind obligația de a avea o asigurare a locuinței. 

Tot primăria este cea care trebuie să îi amendeze pe cei care nu au asigurare obligatorie cu sume între 100 si 500 de lei, doar că acest lucru nu se întâmplă. 

Rezultatul acestui mecanism este că, la mai bine de 15 ani de la intrarea în vigoare a legii, patru din cinci locuințe nu au nicio formă de asigurare, potrivit datelor PAID pentru 31 ianuarie 2023.

Cei mai mulți din cei 20% care au asigurare au făcut-o constânși de bănci, ca o condițiie obligatorie la acordarea unui credit ipotecar. 

Cât costă asigurarea obligatorie de locuință PAD?

Asigurarea pentru locuințe care acoperă 3 riscuri: inundație, cutremur și alunecări de teren costă 100 de lei pe an pentru locuințele din materiale moderne pentru o despăgubire de maxim 20.000 de euro; 50 lei pe an pentru locuințele din chirpici și alte materiale mai puțin rezistente, pentru o despăgubire de maxim 10.000 de euro;

Dacă tot ai investit mulți bani ca să ai o casă, nu ai vrea să-ți și protejezi investiția  de hazarde naturale care au o probabilitate destul de mare de a se întâmpla? Asigurarea obligatorie de locuințe este importantă pentru a proteja investiția pe care o faci în casa ta. 

De asemenea, îți poți extinde categoriile de riscuri pe care să le asiguri, cum ar fi incendii și furturi, pentru a-ți acoperi daunele și pierderile materiale și în cazul acestor riscuri mai uzuale. 

Așadar, în lipsa unui mecanism real de constrângere a proprietarilor de a-și asigura locuințele împotriva celor mai devastatoare riscuri, rămâne la latitudinea fiecăruia de a-și asigura investițiile făcute în propriile locuințe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *