În România, apartamentele mici sunt în topul preferințelor cumpărătorilor

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!
apartamente mici Cluj

În ciuda prelungirii pandemiei, dar și a scumpirilor la materiale de construcție și energie electrică și gaze, foarte mulți români, au devenit proprietari în 2021. Zeci de mii de locuințe noi au fost livrate în anul 2021. Doar în București au fost predate la cheie peste 25 de mii de case și apartamente, iar Timișoara a depășit Cluj-Napoca la numărul de locuințe în dezvoltare.

Peste 150.000 de case și apartamente au fost vândute în întreaga țară, din ianuarie și până în noiembrie 2021. Asta înseamnă cu 65% peste numărul din aceeași perioadă a lui 2020, arată datele Agenției de Cadastru.

România, țara locuințelor mici

Istoric vorbind, în România, țara celor mai mulți proprietari din lume, sunt preferate apartamentele cu suprafeţe mici.

Asta deoarece:

O garsonieră și un apartament de 2 camere costă mai puțin, atât la achiziție, cât și ulterior la renovare costurile cu încălzirea apartamentului sunt mai mici.

Atunci când sunt cumpărate pentru investiție, apartamentele mici își găsesc cel mai repede chiriași. Astfel, pot fi integrate ușor în circuitul apartamentelor de închiriat în regim hotelier dacă au o poziționare bună.

Dezavantajul acestora este că sunt supraaglomerate, cu impact direct asupra calității locuirii. În special familiile tinere sunt predispuse să sacrifice confortul și spațiul, în favoarea independenței și a autonomiei, din dorința de a nu mai sta cu chirie sau cu părinții, optând astfel pentru locuințe de dimensiuni mai reduse, care să se încadreze în bugetul disponibil. 

Apartamente sub 100.000 de euro sunt preferate de 70% din cumpărători

În capitală, în 2021 apartamentele cu 2 camere au trecut de pragul psihologic de 100.000 de euro. Iar majoritatea celor care au fost în căutarea unui apartament, mai exact 70% din cumpărători, au optat pentru locuinţe care să se încadreze în bugetul de 100.000 de euro, asta pentru a se încadra în plafonul la care se aplică TVA 5%, respectiv sub 450.000 de lei. 

Odată cu creșterea plafonului la care se aplică TVA-ul de 5% de la 1 ianuarie 2021, la peste 140.000 de euro, ne așteptam ca bugetele de achiziție a locuințelor să crească corespunzător. 

 Dezvoltatorii își adaptează oferta în funcție de piață

Dezvoltatorii sunt cei mai conectați la trendurile pieței, din nevoia de a adapta oferta în funcţie de specificul pieței și la puterea de cumpărare. În majoritatea proiectelor, predomină garsonierele și apartamentele cu două camere în mixul de proprietăţi. 

Dacă anul acesta ți-ai propus să faci pasul mare de la chiriaș la proprietar, luna ianuarie este o lună foarte bună să începi căutările. Ofertele de garsoniere și apartamentele cu 2 camere sunt de altfel și apartamentele care își găsesc cel mai repede cumpărători, iar ofertele bune nu stau prea mult pe piață! 

Contactează un agent imobiliar Blitz imediat ce ce afli ce fel de apartament ți se potrivește cel mai bine în funcție de zona ta de interes și bugetul disponibil: