Apartament vechi sau apartament nou? Vezi diferențele de prețuri

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Tot mai mulți cumpărători sunt interesați de apartamente noi și tot mai puțini se înghesuie să cumpere un apartament vechi, așadar care sunt șansele să poți negocia un preț mai avantajos pentru tine? 

Dacă anul acesta te-ai gândit că totuși vrei să-ți cumperi o locuință, dar te rețin ratele la credite în creștere sau nu te mai încadrezi în plafonul de venituri necesar pentru o locuință nouă, poate soluția este totuși o locuință veche? 

Află dintr-o analiză a 5 orașe din România, cât de rentabil este să cumperi o locuință veche, dacă mai există ofertă pe piață pentru ele și dacă nu cumva cheltuielile de renovare acoperă confortabil diferența de preț față de apartamentele noi. 

Cât de nouă este o locuință considerată ”nouă”? 

Potrivit programului „Noua Casă” o locuință se califică ca NOUĂ dacă nu este mai veche de cinci ani, iar termenul se calculează de la momentul semnării recepţiei locuinţei. Și locuinţele reabilitate seismic intră în această categorie, dacă îndeplinesc condiția de ”vechime”. 

Potrivit Institutului Național de Statistică, suprafaţa medie a locuinţelor livrate anual în România a ajuns anul trecut la 63,06 me­tri pătraţi, minimul ulti­melor două decenii, într-o uşoară scădere faţă de anul precedent, când media era de 63,45 metri pătraţi.

Încă din 2014 suprafaţa medie locuibilă a locuinţelor noi se află pe un trend de scădere, remarcă ziariștii de la ZF. 

După criza economică din 2008-2012, când piaţa imo­bilia­ră a început să-şi revină, dezvoltatorii au început să construiască apartamente tot mai mici, si­mi­lare cu cele vechi, dar mai bine compartimentate. 

Vezi în articolul de față o comparație între apartamentele vechi și noi și care e diferența de preț dintre ele. 

București 

În capitală, din 13.380 de anunțuri de pe portalul imobiliare.ro 7.782, adică 71,93%, o reprezintă oferta de ”locuințe noi” – apartamente finisate și nefinisate, unele mobilate la cheie, altele la primul proprietar. 

Iar diferențele de prețuri în luna decembrie 2022 între un apartament nou și unul vechi, a fost de 17.16% potrivit datelor furnizate de portalul imobiliare.ro, adică prețul pe metru pătrat pentru un apartament nou era de 1.850 Euro/mp, iar pentru apartamentele vechi era de 1.579 Euro/mp. 

La diferențele notabile de preț, mai adaugă și diferențele de suprafață. 

În anul 2022, prețurile la apartamentele noi în București, datorită cererii mari, au crescut cu +7%, iar prețurile la apartamentele vechi au crescut cu doar 0,8%. 

Cluj 

În municipiul Cluj-Napoca și împrejurimi, locuințele noi sunt predominante pe portalurile de profil. 

Doar pe imobiliare.ro din 4.979 de oferte, 4.956 sunt locuințe noi, adică 99,58% din totalul de oferte, iar peste 1.000 de oferte sunt în Florești, cartierul cu cea mai dinamică dezvoltare al Clujului unde găsești și cele mai mici prețuri la apartamentele de vânzare, dar și la cele de închiriat. 

Prețurile pornesc de la 44 – 46.000 Euro pentru un apartament cu 2 camere (50 mp) în stare de semifinisat în zona Florești.

Diferențele de prețuri între apartamentele vechi și noi din Cluj-Napoca sunt pe indicele de prețuri la 10.96%, apartamentele noi fiind mai scumpe cu aproximativ 255 Euro/mp. 

Pentru a afla diferențele de preț total, înmulțește această diferență pe mp și vei afla cu cât e mai scump un apartament nou față de unul vechi. Un apartament de 50 mp va fi mai scump cu 12.750 de Euro, iar unul de 65 de mp – ar fi mai scump cu 16.757 Euro. 

Timișoara

În Timișoara, diferențele de prețuri dintre apartamentele noi și cele vechi sunt de până în 10% (8,77%), iar prețurile se situează la valoarea de 1.550 de Euro/mp pentru un apartament nou și 1.428 de Euro/mp pentru un apartament vechi. 

Acest decalaj se datorează în principal avansului de prețuri la la apartamentele noi de +9,9% față de anul trecut și de doar 4,5% pentru apartamentele vechi.  

Și aici predomină ofertele la locuințele noi din 2.958 de anunțuri de oferte, 2.891 sau 97.73% fiind locuințe mai noi de 5 ani. 

Constanța 

În orașul de la malul mării prețurile pe durata anului 2022 au crescut cu 4,5% la apartamentele noi și au scăzut cu 0,7% la apartamentele vechi, situându-se la valoarea de 1.512 euro/mp, respectiv 1.373 euro/mp. La Constanța sunt listate pe portalul imobiliare.ro 960 locuințe noi dintr-un total de  1.180 de oferte, constituind 81,36%. 

Prețurile la apartamentele noi sunt cu 10,26% mai ridicate, sau cu 141 de Euro/mp, ceea ce înseamnă că un apartament nou ar costa cu până la 7-10 mii de euro mai mult (la aceeași suprafață). 

Brașov

În Brașov, prețurile la apartamentele noi au crescut pe durata anului 2022 cu +19,4%, iar cele vechi cu +7,7%. Din acest considerent, aici diferențele de prețuri sunt cele mai mari de +20,94%, adică de 314 Euro/mp sau de aprox 20.000 Euro în cazul unui apartament cu 3 camere de 65 de mp. 

Tot în Brașov ai și o ofertă mai mult decât generoasă la apartamentele noi, din 1.386 de apartamente ofertate, 1.384 sunt locuințe noi, sau 99,86%. 

Așadar, din cifrele prezentate rezultă că oferta de apartamente vechi pe lângă faptul că este foarte mică, prețurile nu sunt suficient de mici cât să justifice achiziționarea unui apartament vechi în favoarea unui nou. 

Apartamentele vechi însă prezintă alte avantaje nete, ce țin dei localizarea, infrastructura din zonă sau vecinătățile – școli, grădinițe, mijloace de transport în comun. 

Apelează la un consultant Blitz care îți va oferi mai multe alternative din care să alegi și care te va ajuta să faci calculul de oportunitate și să-ți răspunzi singur la întrebarea – ”Apartament vechi sau apartament nou?”. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *