Anul 2020 – un an record al construcțiilor noi în marile orașe 

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Volumul de locuințe noi construite în București până la finele anului 2020 a depășit cu aproape 37% numărul locuințelor construite în anul precedent, 2019, când a fost stabilit un record absolut al ultimelor trei decenii, potrivit datelor colectate de Blitz de la Institutul Național de Statistică (INS).

În 2020 s-au înregistrat noi recorduri de livrări, atât în Bucureşti şi periferii, cu un nivel de 13.821 de noi lo­cu­in­ţe. Astfel în 2020 au fost finalizate cu 37% mai multe față de nivelul din 2019 când s-au livrat  8.647 locuințe noi (construite din fonduri private). 

Dezvoltatorii au men­ţinut un ritm de construcție ridicat, în principal da­to­rită unui nivel satis­fă­că­tor de precontractare a locu­in­ţelor cu ter­men de predare în 2020.  Datele mai arată că în Bucureşti s-a înre­gis­trat un ritm me­diu de absorbţie de aproxi­ma­tiv 70% – 75% până la finalizarea con­strucţiilor.

Per ansamblu, anul 2020 a adus o îmbunătăţire a condiţiilor de locuit ale populaţiei, în toate regiunile de dezvoltare. La sfârşitul anului 2020, pe o locuinţă din fondul locativ existent se înregistrau în medie, 2,7 camere/locuinţă

De asemenea, suprafaţa medie locuibilă ce revine pe o cameră de locuit s-a mărit: în Bucureşti – Ilfov – în medie unei camere îi revine o suprafaţă locuibilă de 19,4 m2 , Centru şi Vest (19,2 m2 fiecare ), Nord – Vest (19,1 m2) şi Nord – Est (16,9 m2 ).

După tipul de locuințe finalizate în 2020, ponderea cea mai mare a avut-o locuințele cu 2 camere (23,5%), într-o proporție diferită de 42,9% în mediul urban (18.099) și de 19,4% în mediul rural (4.952). Vezi repartizarea pe numărul de camere pe totalul de locuințe noi terminate în 2020: 

locuințe noi construite

Cele mai multe locuinţe au fost construite așadar în judeţele: Bucureşti (13.821 locuinţe) și Ilfov (6952) – și au constituit (42,5% din totalul de locuințe construite, Timiş (6003), Cluj (5491), Braşov (4072) şi Constanţa (3481). 

Pe lângă locuințele programate să fie livrare în 2021, alte peste 10.000 de locuinţe se află în acest moment în diferite stadii de planificare, dezvoltarea acestor proiecte sau faze ale proiectelor existente urmând a fi influențată decisiv de evoluţia macroeconomică – nivelul prețurilor, precum şi de situația sanitară şi de ritmurile de absorbţie ale locuinţelor aflate în construcţie în acest moment.

Vezi numărul de locuințe finalizate în regiunea București – Ilfov în perioada 2000-2021. 

În concluzie, la acest volum de locuințe noi livrate, plus cele existente care se revând, este clar semnalul pieței –  că oferta s-a conformat cererii în creștere. E tot mai evidentă tendința pieței imobiliare de a converge spre standardele de locuire tot mai ridicate ale actualei generații, la nivelul de locuire din UE.

De asemenea, corelat cu această creștere a numărului de locuințe noi construite, apreciem că va crește inclusiv numărul de tranzacții imobiliare. În aceste tranzacții e important să existe prezența profesioniștilor în imobiliare, pentru a asigura o intermediere corectă a cererii și ofertei. Așadar venim în întâmpinarea nevoilor de dezvoltare a pieței, implicit de a crește numărul de agenții imobiliare, care să reprezinte cu profesionalism cumpărătorii și vânzătorii, respectiv dezvoltatorii imobiliari. 

Suntem în plin proces de extindere la nivel național printr-un sistem de filiale proprii dar și francize locale. Dacă ești interesat de un business la cheie cu venituri garantate încă din primul an de activitate în domeniul imobiliarelor, contactează-ne la blitz.ro.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *