Case mai ieftine: Construcțiile modulare iau cu asalt piața din România

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Construcțiile modulare sunt construcțiile viitorului. Sunt rapide, eficiente economic și durabile. 

Sunt compuse din prefabricate, 70-90% din componentele unei case modulare sunt produse în fabrică, fiind transportate și asamblate apoi pe șantier, în doar câteva zile. 

Dată fiind versatilitatea lor, costurile mici și timpul scurt de asamblare, sunt folosite cu precădere ca:

  • Spații de lucru și birou pentru șantiere,
  • Hale de producție și spații comerciale, 
  • Piețe agroalimentare, 
  • Misiuni umanitare și unități de cazare în caz de urgențe și catastrofe, 
  • Locuințe sociale, dar și grădinițe sau școli. 
  • Module sanitare și spații de evenimente. 
  • Căsuțe de vacanță.

În România avem deja o piață bine reprezentată cu foarte multe oferte de case prefabricate, case pe structură metalică, case modulare, case tip container și multe altele din materiale  variate și cu diverse configurații. 

Avantaje vs Dezavantaje

Principalul avantaj al construcțiilor modulare este faptul că reduce risipa de materiale și mărește calitatea construcției per ansamblu, ajutând totodată și la reducerea emisiilor de carbon.

Cele mai importante caracteristici ale construcțiilor modulare sunt: 

  • Soluție prietenoasă cu mediul 

Prin urmare, construcțiile modulare sunt răspunsul la provocările de mediu și inovația tehnologică care îmbină cu succes nevoia de calitate și de utilizare eficientă și economică a resurselor. 

  • Construcții standardizate

În acest scop, sunt utilizate module de proiectare și sisteme de construcție standardizate – din elemente prefabricate de construcție și fațade pre-turnate.

  • O calitatea mai bună a materialelor 

În trecut, se considera că aceste  prefabricate sunt de o calitate mai scăzută. În prezent nu mai este cazul, pe cât de eficiente sunt ca timpi de execuție și materiale, pe atât de calitative sunt și lucrările, calitatea elementelor produse în fabrică fiind mai bună.

  • Fundații de dimensiuni mici, cu costuri reduse

Construcțiile modulare sunt construcții ușoare, iar o greutate mai mică a construcției presupune proiectarea și executarea unei fundații de dimensiuni mai mici, ceea ce înseamnă costuri mai reduse. 

  • Sistem de montare fără fundație

Casele modulare mici, de tipul tiny houses, pot veni din fabrică cu propriul lor sistem de montare la sol care înlocuiesc fundația, cum este cazul pilonilor sau al stâlpilor de susținere. 

  • Pot fi amplasate oriunde

Casele modulare pot fi amplasate literalmente oriunde, cum ar fi o plajă sau un varf de munte, sau zone în care accesul este aproape imposibil utilajelor de mare tonaj.

Materiale: lemn, beton, oțel 

Casele modulare din lemn sunt construcții ecologice cu un impact minim asupra mediului. Prezintă însă un dezavantaj, lemnul nu are proprietăți de izolare fonica foarte bune, dezavantaj cu care poți trăi foarte bine, dacă amplasezi construcția într-o zonă verde liniștită. 

Prefabricatele din beton sunt foarte durabile, iar construcția poate rezista ani de zile cu puțină mentenanță. Densitatea și grosimea pereților din beton garantează o bună izolare termică și fonică.

Containerele din oțel sunt la fel de durabile și au o bună izolare termică, oțelul fiind în plus și material rezistent la foc. Tinde însă să ruginească, de aceea, vopseaua trebuie reîmprospătată periodic pentru a evita corodarea. 

Costuri

O casă modulară asamblată pe o structură metalică nu înseamnă o casă mai puțin confortabilă, însă ce știm sigur este că presupune costuri mai mici. 

Construcțiile modulare pentru locuit sunt disponibile în diferite configurații, pot fi supraetajate sau pe un singur nivel, pot avea scară interioară sau exterioară, pot avea aer condiționat și radiatoare electrice.

Construcțiile modulare sunt așadar o soluție accesibilă pentru cei care îți doresc o locuință într-un timp scurt de execuție la prețuri foarte accesibile. 

Prețul de pornire pentru o casă modulară standard este de 600 Euro/per metru pătrat și poți opta pentru pereți confecționați din panouri sandwich de 8 cm sau de 10 cm cu spumă poliuretanica și vată minerală de 100 mm, rigips profesional, polistiren de 100 mm și lambriu. 

Alte firme de construcții de case modulare, estimează costul pe mp la aproximativ 1.000 de euro/mp, în funcție de materialele folosite, la care se adaugă costurile pentru fundație, branșare la utilități, finisajele interioare și altele. 

Dacă ești în căutarea unei soluții de casă mai ieftină, Blitz te poate ajuta cu găsirea unui teren pe care să-ți amplasezi noua ta locuință modulară.