47 de şantiere active la Cluj

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Reţelele de utilităţi şi infra-structură şi proiectele publice de la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca şi de la stadionul Cluj Arena se numără printre cele mai importante lucrări de construcţii în derulare din judeţ.

La Cluj erau anunţate luna trecută 47 de şantiere active, aflate în diverse stadii – de la nivel de intenţie şi proiectare la construcţie, conform companiei de consultanţă IBC Focus. Cele mai active sectoare erau cele ale clădirilor rezidenţiale, private, însă mici şi medii ca valoare, şi construcţiile sociale (90% dintre proiecte – mici ca valoare). “În luna august, pe Cluj, proiecte de valoare mare, de peste patru milioane de lei, s-au aflat doar în portofoliul constructorilor ce au avut lucrări în infrastructură şi utilităţi, şi acestea foarte puţine. Luna iulie a stat sub semnul proiectelor de sub un milion de lei. Din totalul de şantiere anunţate în luna august, 57% au fost mici, 30% medii şi doar 13% mari. Majoritatea celor mari sunt la stadiu de intenţie şi proiectare”, a precizat Andreea Şut, director de marketing la IBC Focus.

Ca valoare declarată a investiţiilor, printre cele mai importante proiecte în Cluj din baza de date IBC se numără lucrări având ca beneficiari primăriile din judeţ sau Consiliul Judeţean (CJ). Printre acestea sunt Duct City, reţeaua de cabluri subterane şi modernizarea şi reabilitarea de drumuri judeţene. Amintim că Regia Autonomă pentru Administrarea Domeniului Public şi Privat a adjudecat recent contractul privind realizarea studiilor de fezabilitate ce vor stabili valoarea investiţiei CJ Cluj, privind reabilitarea a 41 de drumuri judeţene. De asemenea, staţiile de epurare licitate în comuna Floreşti sau reţeaua de alimentare apă-canal din comuna Ţaga, aflată la stadiu de proiectare, figurează în lista proiectelor mari.

Un centru comercial pe trei niveluri se află în construcţie tot în Floreşti. Noul hotel şi parking din cadrul aeroportului intră la categoria celor mai importante proiecte de construcţii din judeţ. Reprezentanţii CJ au anunţat în această vară semnarea contractului cu UTI Facility Management Bucureşti pentru concesiunea de lucrări publice vizând proiectarea, finanţarea, construirea, darea în exploatare, întreţinerea, operarea şi asigurarea garanţiei totale prin activităţi de service şi mentenanţă a parcărilor şi a unui hotel de 4 stele din perimetrul AICN. Lucrările pentru noul Cluj Arena au ajuns în vară la jumătatea termenului alocat execuţiei, iar construcţia este în derulare.

În sectorul privat s-a lucrat în sezonul estival la o serie de proiecte: două şantiere deschise pe Calea Moţilor, alte două imobile de locuinţe fiind în curs de finalizare în zona Plopilor. În cartierul Bună Ziua, dezvoltatorul Elite Grup finalizează lucrările la cel de-al treilea imobil, iar pe Calea Dorobanţilor, Transilvania Construcţii a început lucrul la un proiect rezidenţial propriu, un bloc de peste 100 de apartamente. Potrivit preşedintelui societăţii, Mircea Timofte, construcţia va fi finalizată până în 1 august 2011, o parte dintre locuinţe fiind deja contractate, la un preţ stabilit de 1.100 euro/mp. “Am vândut până acum 25 de apartamente şi suntem foarte mulţumiţi, având în vedere că obiectivul nostru este să vindem 30, ceea ce înseamnă că am stins creditul contractat”, a menţionat Timofte.

Mai puţine planuri de construcţii

Numărul de proiecte noi aflate la stadiu de intenţie şi licitaţie în Regiunea Nord-Vest a scăzut cu 18% în iulie faţă de perioada similară a anului trecut, conform raportului de investiţii al IBC. În judeţul Cluj scăderea depăşeşte media regională, ajungând la -42% pentru proiectele active, aflate în lucru, la stadiu de planşetă.
Sursa: Ziua de Cluj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *