Vineri 13: azi intra in vigoare Legea darii in plata! Ce pasi trebuie parcursi si care sunt costurile?

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

O coincidenta nefericita face ca azi, vineri 13 mai 2016, sa intre in vigoare controversata Lege a darii in plata, ce ameninta sa arunce in aer creditarea ipotecara si, in aceeasi masura, piata imobiliara.

Illustration of blue house with Bank Owned sign set in white background done in retro style.Realitatea din teren contrazice insa temerile pesimistilor. Piata imobiliara este in crestere, fondurile pentru Prima Casa, program ce nu intra sub incidenta legii darii in plata, au fost recent suplimentate si interesul general este acela de a sustine cresterea actuala. Inclusiv bancile comerciale care amenintau cu cresterea avansului minim, au acest interes, in perspectiva unui val de proprietati supraevaluate in anii de boom imobiliar ce vor intra in portofoliul lor.

Ce inseamna Legea darii in plata?

Legea 77/2016, cunoscuta publicului larg drept Legea darii in plata, ofera posibilitatea persoanelor care au achizitionat un imobil prin credit ipotecar sa scape de toate datoriile fata de banca, prin cedarea imobilului ipotecat.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o persoana pentru a beneficia de prevederile legii sunt urmatoarele:

  • creditul sa fie de maxim 250.000 de euro
  • destinatia exclusiva a creditului sa fie pentru achizitionarea, extinderea, modernizarea unui imobil
  • creditul sa nu fie de tip Prima Casa
  • beneficiarul creditului sa fie o persoana fizica
  • titularul creditului sa nu fi suferit o condamnare pentru o infractiune in legatura cu creditul respectiv.

Care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurga o persoana daca vrea sa cedeze bancii imobilul ipotecat in schimbul stergerii datoriilor?

• Notificarea creditorului
• Transmiterea dreptului de proprietate
• Contestatia din partea creditorului, daca este cazul
• Actionarea in instanta a creditorului, in cazul in care acesta nu respecta prevederile Legii darii in plata

Situatia cea mai simpla si mai putin costisitoare este aceea in care creditorul colaboreaza, iar in acest caz, primii doi pasi sunt suficienti pentru ca imobilul sa treaca in proprietatea bancii iar datoriile solicitantului sa fie sterse.

Din punct de vedere financiar, acest lucru va reprezenta un efort consistent din partea solicitantului, efort care va cuprinde, onorariul avocatului pentru redactarea notificarii si transmiterea acestuia bancii- intre 200 si 800 de lei, iar pentru pasul al doilea costurile sunt similare unui contract de vanzare-cumparare, in functie de grila notariala si de timpul scurs de la achizitia imobilului . La final, suma necesara estimata, va fi de peste 1000 de euro, pentru un apartament in valoare de 45.000 de euro (200.000 de lei).

Nota privind impozitul pe tranzactii imobiliare:

Pentru imobilele dobândite în termen de peste 3 ani până la data vânzării:

-2% până la valoarea de 200.000 de lei

Pentru imobile dobândite în termen mai mic de A 3 ani până la data vânzării:

-3% până la valoarea de 200.000 de lei

Vor exista si situatii in care banca va contesta actiunea, pentru neindeplinirea uneia sau mai multor conditii pentru care titularul creditului nu poate beneficia de Legea darii in plata. De asemenea, vor exista situatii in care banca nu va da curs notificarii, iar in acest caz, titularul creditului o va actiona in instanta. Ambele situatii vor scoate alti bani din buzunarul titularului, in jur de 2.000 de lei onorariu pentru fiecare.

Sursa: Avocatnet.ro

Echipa Blitz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *