Practicile europene în materie de imobiliare

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Intermediere sau exclusivitate? Comision de 1% sau de 5%? Comisionul de închiriere la chiriaș sau proprietar? 

Vă prezentăm practicile imobiliare din 49 de țări europene care ne oferă o imagine de ansamblu asupra preferințelor consumatorilor de imobiliare la nivel european. 

Europa preferă intermedierea, și într-o măsură mai mică exclusivitatea

Harta europeană a practicilor imobiliare e o hartă a diversității de sisteme și practici, iar practicile imobiliare din România nu diferă cu mult de piața imobiliară din țările Europei. 

Conform unui studiu amplu Blitz, agențiile imobiliare preferă să lucreze în proporție de 98-99%, în regim de exclusivitate, în țări precum Austria, Elveția, Finlanda și Irlanda.

Agențiile imobiliare din Irland, de ex. preferă exclusivitatea deoarece atunci când mai multe agenții se ocupă de vânzarea/închirierea aceleași proprietăți, acestea consideră că procesul de vânzare se complică.

În multe alte țări precum Ungaria, Ucraina, Slovacia, Macedonia, Lituania, Muntenegru, Grecia, Germania sau Croația, sistemul preferat este cel de intermediere. 

În aceste țări se consideră că exclusivitatea nu ajută prea mult vânzarea sau închirierea și că clientul poate să își promoveze mai bine oferta, atunci când mai mulți agenți îi reprezintă interesele. 

Cea mai mare parte a agențiilor imobiliare analizate practică atât exclusivitatea cât și intermedierea, în funcție de oferta concretă, considerând că acest lucru e în avantajul clientului

Chiar și în statele unde o agenție se specializează pe exclusivitate sau pe intermediere, este o alegere a fiecăreia în funcție de tipul de clienți și de tranzacții. 

Sunt rare exemplele în care legislația statului le impune să adere la un singur model (ex: Monaco).

Un aspect interesant menționat de o parte a agențiilor din anumite state este să colaboreze între ele pentru o tranzacție și ulterior să împartă comisionul în mod egal. Astfel de situații se regăsesc în: Cipru, Italia, Portugalia, Slovacia. 

Acest lucru nu se regăsește însă la agențiile din România.

Comisioanele la vânzare,  similare sau mai mari decât în România

Comisioanele practicate de agențiile imobiliare diferă și ele de la o țară la alta. 

În ceea ce privește vânzarea, cele mai mari comisioane sunt percepute de agențiile din Cipru și Spania cu 3-5% de la cumpărător și 3% de la vânzător, Monaco și Malta cu 5% de la vânzător și 3% de la cumpărător, Portugalia 5% de la vânzător, Ungaria 4%. 

Comisioane mai mici sunt practicate de agențiile din țări precum:  Albania 3% de la vânzător și 1% de la cumpărător, Armenia 2,5% de la vânzător și 2,5% de la cumpărător, Belarus 2% de la vânzător și 2%  de la cumpărător, Grecia 2%, Olanda 1,5% sau Turcia 2%. 

În general, comisioanele practicate de agențiile imobiliare europene se situează între 3-5%, atât pentru vânzător cât și pentru cumpărător.

Sunt și țări unde nu există un comision fix, acesta este stabilit în funcție de valoarea proprietății, cum ar fi: Belgia, Croația, Elveția sau Irlanda.

În România, comisionul mediu perceput de cele mai multe agenții este de doar 1-2% la cumpărător, și 2-3% pentru vânzător. 

Blitz Imobiliare are comisioanele incluse în patru pachete de servicii integrate, nivelul acestora începând de la 2% pentru vânzător și proprietar.

Chiria – comisioane de la ambele părți ale tranzacției

În ceea ce privește comisionul pentru închirierea unui imobil, cele mai multe agenții percep echivalentul unei luni de chirie

  • Suportat doar de proprietar: În unele țări acesta este suportat doar de proprietar precum: Islanda, Lituania, Muntenegru, Republica Moldova, Italia, Slovacia sau Ungaria. 
  • Jumi-juma: În alte țări, acest comision se împarte 50% proprietarul, 50% chiriașul: Turcia, Macedonia, Malta, Germania. În Grecia, se percepe comision echivalent cu chiria pe o luna de la proprietar și o lună de la chiriaș, Albania 50% de la chiriaș și 100% de la proprietar.
  • Procent din chiria anuală: de asemenea, sunt și țări unde comisioanele pentru închiriere se raportează la o perioadă anuală: Olanda 8% din chiria anuală,  Monaco 10% din chiria anuală. 
  • În funcție de valoarea proprietății: Sunt agenții care au declarat că nivelul comisionului diferă în funcție de prețul perceput de proprietar. Această situația o întâlnim în: Spania, Cipru, Irlanda. 

În ceea ce privește comisioanele din România, cea mai mare parte a agențiilor practică un comision de 50% din chiria imobilului închiriat, atât pentru proprietar cât și pentru chiriaș.

Concluzie: în România, ca și în Europa, sistemele coexistă

Concluzia firească este că în România, la fel ca și în Europa există o diversitate de sisteme și practici. Intermedierea coexistă cu exclusivitatea, fiecare agenție adaptându-se propriei piețe, clientele și cerințe concrete. 

În România acest lucru s-a intamplat în lipsa unei legislații care să reglementeze acest domeniu, antreprenorii și practicienii din real estate inspirându-se singuri din normele din Europa.

La nivel de comisioane, nivelurile practicate în România sunt mai degrabă în partea inferioară a grilei, în multe state europene procentele fiind superioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *