Tranzactiile imobiliare efectuate in absenta certificatului energetic pot fi invalidate in justitie

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Eminentele cenusii ale Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului au elaborat un proiect de lege conform caruia tranzactiile imobiliare pot fi invalidate de partile care au incheiat contractul sau de catre terti daca schimbul de proprietate sau inchirierea nu sunt insotite de certificatul de eficienta energetica al imobilului.

Acest proiect reprezinta, in fapt, o completare a Legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor.

Legislatia in vigoare prevede ca, incepand de la 1 ianuarie 2011, proprietarii de locuinte unifamiliale si apartamente din blocurile de locuinte trebuie sa puna la dispozitia potentialilor cumparatori sau chiriasi certificatul de performanta energetica.

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a anunţat, in ianuarie, ca respectiva prevedere nu conditioneaza transferul de proprietate asupra cladirilor, iar instanta, executorul sau notarul nu pot impiedica in nici un fel proprietarul, cumparatorul sau chiriasul sa vanda, sa cumpere sau sa inchirieze.

Proiectul de lege initiat de MDRT prevede ca pentru cladirile sau unitatile de cladire care se vand sau se inchiriaza, investitorul/ proprietarul/ administratorul este obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie a certificatului, astfel incat acesta sa ia la cunostinta despre performanta energetica a cladirii/ unitatii de cladire pe care urmeaza sa o cumpere/ inchirieze.

Contractele incheiate fara respectarea acestei prevederi sunt supuse nulitatii relative potrivit prevederilor Codului Civil.

Acestea fiind spuse, merita remarcat faptul ca exigentele impuse noua de catre Uniunea Europeana sunt luate foarte in serios, fapt care nu poate decat sa ne bucure. Suntem, astfel, cu un pas mai aproape de standardele occidentale.

Sursa: Money.ro

Echipa BLITZ Imobiliare – moderator Georgian Sas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *