Psihologia culorilor

Împărtășește prietenilor tăi noutăți din imobiliare!

Culoarea, dincolo de perceptia si trairea ei afectiva, este o oglinda a personalitatii noastre.

Culoarea a devenit pentru om un mijloc de expresie, de comunicare si de proiectie a tendintelor interioare, a trairilor si atitudinilor proprii structurii personalitatii sale.

Ca principii in psihodiagnosticul personalitatii, prin testele cromatice facute trebuie sa se porneasca de la sesizarea, identificarea si interpretarea semnificatiilor psihologice ale relatiilor complexe dintre dinamica personalitatii si culoare.

Albastrul este considerat o culoare care are un efect linistitor asupra sistemului nervos central. Albastrul reprezinta profunzimea, claritatea, luciditatea. Perceperea sa senzoriala, ori continutul sau afectiv, este tandretea. Este adevar si incredere, eliberare de nelinisti si framantari.

Albul este perceput ca expresie a puritatii, curateniei si limpezimii, dar si a pauzei, golului si absentei.

Verdele reprezinta flexibilitatea impulsurilor noastre interne. Preferinta pentru verde indica o structura mobila, maleabila, adaptabila la schimbare. Verdele albastrui este o expresie a fermitatii, a stabilitatii, a opozitiei la schimbari, iar verdele galbui induce o stare de somnolenta.

Rosul semnifica dorinta sub toate aspectele, impulsul spre actiune, vointa de a obtine rezultate, de a infrunta viata cu toate obstacolele ei. Respingerea acestei culori este, dimpotriva, un simptom de slabiciune, teama de actiune si epuizare.

Galbenul este culoarea aspiratiilor, a dorintei de fericire, a autorealizarii. El este mai mult sugestiv decat stimulativ, iar continutul sau emotional este nestatornicia. Respingerea acestei culori semnifica dezamagire, deceptie si izolare.

Violetul poarta unele dintre calitatile rosului si ale albastrului, deopotriva, cu tendinta spre unificarea impulsurilor. Respingerea violetului inseamna ezitare, teama de angajare.

Portocaliul exprima – prin excelenta – caldura afectiva a apropierii, prietenia, optimismul, increderea, secondate de curajul initiativei, dorinta de afirmare si spontaneitatea. Portocaliul asociaza astfel calitatile culorilor din care se compune – rosul si galbenul.

Griul necolorat, liber de orice efect stimulativ sau tendinta psihologica, este neutru – nici subiectiv, nici obiectiv, nici tensiune, nici relaxare. In plan psihologic, cei care prefera griul nutresc subconstient dorinta de a se delimita, de a ramane neutri, izolati de orice influenta sau stimuli exteriori, de a nu se implica.

Maroul este vitalitatea impulsiva a rosului, atenuata si temperata datorita intunecarii lui. Maroul a pierdut forta afectiva a rosului, dar a castigat tendinta spre o anume asezare, spre un cautat confort fizic.

Negrul reprezinta negarea actiunii, a vietii. Exprima renuntare, apasare mister, raceala, doliu, separatie. Respingerea negrului indica dorinta de integrare in actiuni pozitive, de implicare activa.

Sursa: www.casamea.ro

Echipa Blitz Imobiliare, Leonard Munteanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *